eur:
394.44
usd:
364.04
bux:
73649.92
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Sólyomékat kitiltották a Műegyetemről

Nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad - mondta Sólyom László köztársasági elnök az 1956. október 22-ei műegyetemi forradalmi diákgyűlés 50. évfordulóján a Műegyetemi rakparton.

Az államfő köszöntő beszédében úgy fogalmazott: "nemzeti ünnep csak az lehet, amelyet a nemzet szívébe fogad, amelynek eseményei immár megváltoztathatatlanul rögzültek egy mítosszá vált történetben, és így lettek részei a nemzet öntudatának és identitásának".

Kiemelte azt is, hogy 1956-nak nem termettek olyan szimbolikus személyiségei, mint 1848-ban Petőfi Sándor vagy Kossuth Lajos.

De '56-nak vannak szent helyei, a Műegyetem aulája egy ilyen szent hely - tette hozzá.

A köztársasági elnök fájdalmasnak és megmagyarázhatatlannak nevezte, hogy a Műegyetem rektora kitiltotta a megemlékezést az épületből, mint mondta: éppen az 50. évfordulón.

"Az, ahogyan ünnepelünk, szintén az ünnep részévé válik, nem a mi szégyenünk, nekünk nem erről kell számot adni, nekünk azt kell bizonyítanunk, hogy '56 méltósága mindennél erősebb" legyen - hangsúlyozta.

Az államfő beszédében köszöntötte a volt '56-osokat, valamint a magyarországi és a határon túli egyetemistákat.

Vajna Zoltán egyetemi professzor az államfő beszéde előtt azt mondta: azért a Műegyetemi rakparton van a megemlékezés, mert "a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mai vezetése ma, október 22-én nem óhajt jubileumi ünnepséget az aulában, ünnepség helyett ott egy kiállítást rendeztetett".

A beszédek után hagyományos fáklyás menet indult a Bem József térre. A menethez gyalogosan csatlakozott a köztársasági elnök is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×