eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"1956 halálos seb volt a kommunizmuson"

A pesti srácok 1956-ban halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója a múzeum előtti forradalmi évfordulós ünnepségen az előtt, hogy felavatták az épület homlokzatán a Hősök falát.

Az ötven évvel ezelőtti forradalom hősei előtt tisztelgett a Terror Háza Múzeum azzal, hogy az 1956-os események során elesettek és kivégzettek arcképét tartalmazó Hősök falát felavatta az épület homlokzatán.

Az ünnepségen a múzeum főigazgatója azt mondta: a forradalmárok '56-ban halálos sebet ejtettek a kommunizmuson, ami azonnal üszkösödni is kezdett. Schmidt Mária szerint ötven évvel ezelőtt nem lehetett tovább tűrni a rendszer elnyomását.

"Magyarország pedig élni akart. Cselekednie kellett tehát, fegyvert kellett ragadnia, és harcolnia kellett a hatalmas és félelmetes Szovjetunióval a mérhetetlen túlerő ellen. Ebben a küzdelemben nemzetté vált a nép, eggyé vált az ország: fiatal és idős, férfi és nő, munkás és értelmiségi, paraszt és katona egyet akart: szabad Magyarországot" - jelentette ki a Terror Háza főigazgatója.

Schmidt Mária szerint 1956 októberében Magyarország a legjobb arcát mutatta a világnak, ezért kerülhettek a legjobbak bitófára és börtönökbe. A főigazgató méltatta a forradalom miniszterelnökét is. Schmidt Mária szerint a kommunizmus legitimitása akkor vált végleg köddé, amikor Nagy Imre már békében nyugodhatott.

"A pártállami rendszer összeomlása, a forradalom bitófára juttatott miniszterelnökének, Nagy Imrének és mártírtársainak ünnepélyes újratemetésén, 1989. június 16-án mindenki számára nyilvánvaló volt. Azon a kora nyári napon a magyar társadalom elhantolta végre a Kádár-rendszert és vele a kommunista kísértetet is" - fogalmazott.

A rendezvényen Balás-Piri László, az 1956-os Alapítvány kurátora és Karátson Gábor író a forradalmat követő bebörtönzésük szörnyűségeiről beszéltek.

A Terror Háza Múzeum ünnepségével szolidaritást vállalt a Fidesz is. A párt péntektől nem demonstrál a Kossuth téren, ehelyett a Terror Háza Múzeumhoz invitálta az ünnepelni vágyókat.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője mellett a díszpáholyban helyet foglalt Mádl Ferenc volt államfő és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is.

Az ünnepség végén a rendezvény konferansziéja Jean-Paul Richter szavaival búcsúzott a jelenlévőktől: "Köszönjük, hogy itt voltak, és újra bebizonyították, hogy 'az emlékezés az a Paradicsom, amiből minket kiűzetni nem lehet'".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×