eur:
396.33
usd:
354.64
bux:
74905.79
2024. szeptember 26. csütörtök Jusztina, Pál

Gyurcsány "engedtük ellaposodni a szerelmünket"

A miniszterelnök most tette közzé blogján azt a beírást, amelyet még a balatonőszordi beszéd nyilvánosságra kerülése után írt, ám akkor többek tanácsára nem közölt. Gyurcsány Ferenc ebben annak ad hangot, hogy a beszéd nem a nyilvánosságra tarozott, mivel az övéinek szólt. A célja pedig az volt, hogy felrázza hallgatóságát.

Szerinte a pártoknak csak kellő megalapozottsággal szabad riválisaik demokratikus és nemzeti elkötelezettségét kétségbe vonniuk.

Ellenkező esetben a demokratikus normák megsértése hazafias tetté válik. Ekkor pedig bármi megengedhető a hatalom birtoklása érdekében - írta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc arról ír, hogy hibáztak, akik Bokros Lajos kiigazítását a nemzet tönkretételének titulálták, de nem volt fair Orbán Viktort sem Európa-ellenesnek kikiáltani, amikor a Fidesz elnöke azt mondta, hogy az Európai Unión kívül is van élet.

A miniszterelnök így folytatja: "Magyarországon nincs széles talapzatú, erős, öntudatos, teljesítményközpontú, büszke polgári kultúra".

Törvény- és szabálykerülő kultúránk van, a túlélésre rendezkedünk be. "Ebben a helyzetben a politikai elit saját küldetésének beteljesítéséért nem tekinti nagy áldozatnak, hogy kiszolgálja ezt a társadalmi kultúrát. Nem szembesít, hanem ígér."Ezzel pedig két probléma lehet, az egyik, ha betartják, a másik, ha nem - tette hozzá.

"Én is része lettem, vagyok ennek a világnak. Felelősségem miniszterelnökként nagyobb majdnem mindenkinél. Ennek tudatában mondom, erkölcs, igazság és hazugság dolgában sem jobbak, sem rosszabbak nem voltunk riválisainknál. Ez mentség? Nem, ez ítélet. Nem gondolom ugyanezt a demokratikus elkötelezettségről, legalább is, ami az intézményi, procedurális normák betartását illeti. Az elmúlt nyolc évben kiderült: a magyar baloldalnak és a liberálisoknak sokkal fontosabb az alkotmányos normák megtartása, mint jobboldali riválisainknak. De van még valami: a magyar baloldal végig megőrizte immunitását, az idegengyűlölő, nacionalista politikai áramlatokkal szemben. Ebben a térségben, sőt, ebben az országban ez sem kis teljesítmény" - írta Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: "régóta tudtam, hogy rossz úton járunk, és kerestem a változtatás lehetőségét. Amikor miniszterelnök lettem, két évvel ezelőtt, akkor nem tudtam, nem mertem, nem tettem".

"Úgy éreztem: felelősségemet csökkenti, hogy aki velem szemben áll, az miközben gazdasági nemzethalált vizionált, újabb és újabb "népboldogító" szociális javaslattal állt elő, teljesen irracionálissá téve a közéleti diskurzust. Európa legnagyobb költségvetési hiányától szenvedve egyszerre ígértek adócsökkentést és tizennegyedik havi nyugdíjat. De hozzá kell tennem, nem mentségként, inkább magyarázatként: nem hittem meggyőző erőmben".

A balatonőszödi beszéd hangvételéről a miniszterelnök azt írja:" kemény, helyenként durva szavakat használtam Õszödön. Ez igaz. Szabadszájú vagyok, különösen, ha szenvedélyesen fogalmazok. Amit hallanak, az egy személyes drámai monológ".

Gyurcsány Ferenc szerint sokakat bántanak az általa használt jelzők, mivel a miniszterelnökkel kapcsolatos elvárások konfliktusba kerültek a majdnem magánember szabadosságával. De - mint írta - a sajátjainak szóló szenvedélyes politikai szembesítés szavai nem a nyilvánosságra tartoznak.

A kormányfő ezt nem tartja kettős beszédnek, mivel a nyilvánosság előtt is arról beszélt, hogy a dolgok nem mehetnek az addigiak szerint, az embereknek mindenért meg kell küzdeniük, a kormány pedig nem adhat ajándékban gazdagságot vagy boldogságot.

Gyurcsány Ferenc a beszédének körülményeit így magyarázza: "próbáljuk megérteni a szituációt, amelyben a beszéd elhangzott! Ha azt mondom egy veszekedés hevében, hogy drágám semmit sem ér az életünk, az nem azt jelenti, hogy elfelejtettem a szerelmes napokat, a sétákat, a közös küzdelmeket, a gyerekek születését, az első lakást és még ki tudja mit, hanem azt, hogy segítségért kiálltok, hogy tegyük rendbe a házasságunkat. Hogy vádolom magunkat, mert engedtük ellaposodni a szerelmünket."

"Fel akartam rázni politikus társaimat. Hogy ne ijedjenek meg az előttünk álló feladatoktól. Hogy ne hátráljanak meg, hogy ne legyen tessék-lássék, egyrészt-másrészt a politika. A lelkükre, az érzelmeikre kívántam hatni. Erős szavakkal, erős mondatokkal" - írta Gyurcsány Ferenc.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×