eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Pokorni: irány az Alkotmánybíróság

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Fidesz az oktatási törvények módosítása miatt - mondta Pokorni Zoltán alelnök a közszolgálati televízióban.

Pokorni Zoltán úgy vélte: a felsőoktatási tandíj önmagában nem ellentétes az alaptörvénnyel, de bevezetése előidézhet alkotmányellenességet.

A volt oktatási miniszter emlékeztetett: 1995 óta az Alkotmánybíróság többször foglalkozott a kérdéssel, és határozataiban kimondta, hogy alkotmányos jog a képességek alapján részt venni a felsőoktatásban.

A Fidesz alelnöke hozzátette: a testület nem mondta ki, hogy a részvétel ingyenes, de szerinte ha a tandíj mértéke teljesen elszakad a megélhetési költségektől, akkor elérhet egy olyan szintet, amit már alkotmányellenesnek lehet nevezni.

Pokorni Zoltán úgy vélte: a közoktatási törvényben is vannak az alaptörvénnyel ellentétes pontok. Példaként említette az óraszámok körüli vitát és az iskolák körzetesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×