eur:
393.27
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Génbank a város közepén

Egy miniszteri rendelet szerint a fővárosi Fűvészkert a kulturális örökség részévé vált. Az ELTE Botanikus Kertje nemcsak történeti kert, hanem fontos génbanknak is számít Magyarország és a Föld növényeinek megőrzésében.

A Pál utcai fiúk című regényből ismert Fűvészkert több mint 150 éve van az egyetem tulajdonában - mondta el az InfoRádióban a kert igazgatója.

Orlóczi László hangsúlyozta: az Európai Unóban előírás a genetikai értékek megőrzése. A botanikus kertben olyan növények is élnek, amelyek eredeti élőhelyükön már kipusztultak.

A kertben megőrzött példányok azonban szaporíthatók, és ha erre lehetőség van, visszatelepíthetők a természetes élőhelyükre.

Az igazgató elmondta: nem jár külön forrással, hogy a kert a kulturális örökség része. Orlóczi László azonban azt reméli, hogy a pályázataik elbírálásakor előnyös lehet számukra a cím.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×