eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Nem rögzítették írásban Demszky főpolgármester-jelöltségét

Demszky Gábor főpolgármester csak aláíróként szerepel az MSZP és az SZDSZ budapesti együttműködéséről szóló szerződésben. Az InfoRádió birtokába került kétoldalas dokumentumban nem jelentik ki, hogy ő a koalíció főpolgármester-jelöltje.

Lakos: Demszky a jelölt, Tarlós nehéz ellenfél

Demszky Gábor neve valóban nem szerepel a koalíciós pártok közötti együttműködési megállapodásban, de ettől függetlenül ő a közös főpolgármester-jelölt - jelentette ki az InfoRádió megkeresésére az SZDSZ budapesti elnöke. Lakos Imre közölte, hogy a szerződés a személyi kérdések helyett a közös kampány és a remélt választási győzelem feladatait összegzi. Demszky Gábor jelöltségéről azonban mindkét párt legfelső döntéshozó testülete döntött - emelte ki a fővárosi pártvezető.

"Nehéz ellenfél" - mondta Lakos Imre, amikor az InfoRádió Tarlós Istvánról, a Fidesz és szövetségesei által támogatott független főpolgármester-jelöltről kérdezte. Az SZDSZ-es politikus szerint Tarlós István kiváló polgármester, azonban nem független jelölt. Hozzátette: Demszky Gábor eddigi kihívói közül Tarlós István az, "akinek a legtöbb köze van az önkormányzatokhoz".

Demszky hiányzik a megállapodásból

A megállapodás rögtön az első mondatban leszögezi, hogy a két párt Budapest közös vezetésére készül.

Az MSZP és az SZDSZ hat munkacsoporttal vág neki az őszi önkormányzati választásnak. Az egyik ilyen testületnek az lesz a feladata, hogy egyeztesse a Podmaniczky, a Sikeres Budapestért és az Új Magyarország című programokat.

A második munkacsoport azt vizsgálja, hogy az egyensúlyteremtő intézkedéseknek milyen hatása lesz a fővárosra, míg a harmadik meghatározza a közigazgatási reform budapesti teendőit.

A megállapodás nagy hangsúlyt fektet a fővárosi és a kerületi önkormányzatok viszonyának rendezésére, ami azért fontos, mert ellenlábasai szerint Demszky Gábor ezen a téren nyújtotta a leggyengébb teljesítményt.

Úgy tűnik, nincs rendben minden azzal sem, ahogyan az MSZP és az SZDSZ eddig egyeztetett a főváros irányítása során, mert a megállapodás ezen a téren is előrelépést sürget, sőt erre a célra is lesz egy külön munkacsoport.

Szintúgy külön testületet hoz létre az MSZP és az SZDSZ a kerületi egyeztetések elősegítésére, bár a szöveg utal arra, hogy a fővárosi önkormányzati rendszert alapjaiban meg kell változatni.

Egy hatodik munkacsoport lesz a felelős a kampány összehangolásáért, amelynek várható témái is ott sorakoznak a megállapodásban.

Ilyen az Aquincumi-híd, a ferihegyi gyorsvasút, az elővárosi vasút, az 1-es és 3-as villamos vonalának meghosszabbítása, valamint a Közraktár, a Gázgyár, a Moszkva-tér és a gyógyfürdők fejlesztése, illetve a Budapest Szíve program továbbvitele.

Az MSZP és az SZDSZ az együttműködésről szóló dokumentum szerint arra törekszik, hogy minél több kerületben közös jelöltet indítson.

A megállapodást Hiller István, az MSZP elnöke és Kuncze Gábor, az SZDSZ vezetője mellett aláírta Molnár Gyula, a szocialisták budapesti elnöke, Demszky Gábor főpolgármester és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Az olimpiai játékok a mai napig a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Az emberek általában azokat a versenyszámokat követik figyelemmel, ahol hazájuk sportolóinak van esélye az éremszerzésre. Azonban az érmek megszerzése csak néhány ország számára gyakori esemény, az országok többsége általában érem nélkül zárja az olimpiát. Ezért is tud különösen emlékezetes lenni egy nemzet számára, ha megszerzi első olimpiai érmét, pláne ha az arany, mint ahogy az például Fidzsi-szigetek esetében is történt férfi rögbiben a 2016-os Rio-i játékokon. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mely országok tudják erőforrásaikhoz képest a leghatékonyabban megszerezni az érmeket a nyári olimpiai játékokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 7. 17:08
×
×
×
×