eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Áfa-emelés: a kormány nem enged

A kormány nem fogadta el az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ajánlását az áfa emelésével kapcsolatban, hanem továbbra is a 15 százalékos kulcs 20 százalékra emelését tervezi.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára kedden még azt mondta: a kormány számára elfogadható az OÉT ajánlása, hogy ne a 15 százalékos áfa-kulcsot emeljék 20 százalékra, hanem a 15 százalékost 17-re, valamint a 20 százalékos kulcsot 23 százalékra változtassák.

Ezzel szemben szerdán a kormány az eredeti javaslat támogatása mellett döntött, és továbbra is a középső áfa-kulcs 5 százalékpontos emelését támogatja - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

A szocialista párt által delegált miniszterek szerint elfogadható lett volna az OÉT ajánlása, az egykulcsos adórendszert szorgalmazó SZDSZ elvi okokból elvetette a felső áfa-kulcs emelését, ezért marad az eredeti javaslat - mondta el Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Ennek következtében marad a munkavállalói járulék 1,5 százalékra emelése is, szemben a kedden elhangzottakkal, miszerint ez a közteher maradt volna 1 százalék.

Gyurcsány: egyeztetés vagy diktátum

Gyurcsány Ferenc internetes naplójában nem csak azt jegyezte meg, hogy Katona Tamás pontatlanul fogalmazott, hanem azt is, "hogy milyen vegyes érzelmekkel fogadják (...), hogy a kormány eredeti elképzeléseitől eltérő álláspont elfogadására is hajlik (...). Mintha a kompromisszum hiba lenne, mintha nem az lenne az egyeztetések értelme, hogy az eredeti álláspontok némileg módosulhatnak. Mit kapnánk akkor, hogyha nem egyeztetés lenne az, amit csinálunk, hanem körömszakadtáig való ragaszkodás a saját álláspontunkhoz, ha úgy tetszik diktátum."

"Sokunknak - nyilván nekem is, meg nekünk is - tanulni kell még ezt a világot, hogy ne tévesszük össze a politikai kompromisszumkészséget és a rugalmasságot a bizonytalansággal vagy a kapkodással."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Íme az olimpia igazi győztesei: hogyan teljesített valójában Magyarország?

Az olimpiai játékok a mai napig a világ egyik legnagyobb sporteseménye. Az emberek általában azokat a versenyszámokat követik figyelemmel, ahol hazájuk sportolóinak van esélye az éremszerzésre. Azonban az érmek megszerzése csak néhány ország számára gyakori esemény, az országok többsége általában érem nélkül zárja az olimpiát. Ezért is tud különösen emlékezetes lenni egy nemzet számára, ha megszerzi első olimpiai érmét, pláne ha az arany, mint ahogy az például Fidzsi-szigetek esetében is történt férfi rögbiben a 2016-os Rio-i játékokon. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy mely országok tudják erőforrásaikhoz képest a leghatékonyabban megszerezni az érmeket a nyári olimpiai játékokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×