eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Fizetnünk kell Táncsics volt börtönéért

Az amerikai elnök munkatársai azt mondták magyar partnereiknek, hogy reményeik szerint október 23-a előtt visszakerül magyar tulajdonba az az épület, amelyben egykor Táncsics Mihály raboskodott. Erről a külügyi szóvivő beszélt.

A szóvivő annak kapcsán beszélt erről, hogy a Népszabadság című lap - a New York Times hétvégi cikkéről tudósítva - hétfői számában azt írta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök váratlan helyzet elé állította George W. Bush-t csütörtökön Budapesten, amikor azt mondta, ígéretet kapott a volt börtönépület visszaadására.

"Bush úr arca elvörösödött és megrázta a fejét, lenézett és nevetett, és ez a nevetés egyeseket arra késztetett, hogy eltűnődjenek, pontosan milyen ígéretet is tett" - idézett Polgár Viktor az amerikai lap írásából.

"Az ígéret az, hogy az ingatlant Magyarország visszakapja tulajdonába" - jelentette ki a szóvivő.

Hozzátette: a Táncsics utcában található nagyméretű telken több épület is található, az is, amelyik 1848-ban börtön volt.

A második világháború vége óta amerikai tulajdonban lévő épületről évek óta folynak a magyar-amerikai tárgyalások, és ezt a folyamatot - ahogy Polgár Viktor fogalmazott - Bush múlt heti magyarországi látogatása felgyorsította.

A külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy a Táncsics-börtön épületét 1985-ben Magyarország már visszakapta tulajdonába, használatba azonban nem tudta venni, hiszen csak amerikai tulajdonon keresztül lehetett megközelíteni. Ezért a magyar állam évi egy dollárért 33 évre bérbe adta az egykori börtönépületet az Egyesült Államoknak.

"Most a teljes ingatlanegyüttes visszakerül magyar tulajdonba, vélhetően valamiféle ellentételezés mellett" - közölte a szóvivő, aki szerint feltehetően egy másik budapesti ingatlant kap az Egyesült Államok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×