eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Bush-látogatás: kész átverés?

Elvörösödő, zavartan nevetgélő amerikai elnök és egy állítólagos ígéret arról, hogy az egykor Táncsics börtöneként szolgált épület újra magyar kézbe került - a New York Times ilyennek látta George Bush amerikai elnök magyarországi látogatását. A tekintélyes lap írt az Egyesült Államok első emberét és magyarországi nagykövetét összefűző rokoni szálakról is.

Az amerikai elnök múlt heti, európai útját két börtön határozta meg: míg Bécsben a guantanámói tábor, addig szerdán a budapesti Táncsics-börtön állt a középpontban.

A The New York Times - miután röviden ismerteti, hogy miért fontos a magyar történelemben az épület - úgy fogalmaz: a magyar miniszterelnök minden diplomáciai tehetségét bevetette, hogy sarokba szorítsa George Busht a magyar és az amerikai média előtt.

Kész átverés-show?

"Rövid heteken, hónapokon belül visszaérkezik magyar tulajdonba az az épület a Budai Várban, amelyet a magyarok Táncsics börtöneként ismernek, és amely a magyar történelmi tudat fontos része - közölte Gyurcsány Ferenc.

A magyar miniszterelnök hozzátette: "hadd mondjam meg Önöknek, hogy elnök úr nagy megértést tanúsított az épület fontosságának és a kérdés jelentőségének. Ebben a körben kijelenthetem: megígérte, hogy visszakerül és ha így tett, akkor az úgy is lesz".

A The New York Times szerint ezt hallva George Bush "arca elvörösödött, megrázta a fejét, lenézett és elmosolyodott. Elgondolkodtató mosolya nyomán felmerült a kérdés: mit is ígért az elnök".

Elnöki vizit vagy rokonlátogatás?

A lap az amerikai elnök és a budapesti nagykövet közötti rokoni szálakról is ír. Nem véletlen ugyanis a névhasonlóság George Herbert Walker III. és a jelenlegi államfő édesapja, George Herbert Walker Bush, az Egyesült Államok 41. elnökének neve között.

A nagykövet és a volt elnök ugyanis unokatestvérek, így a múlt heti Bush-látogatás nem csupán hivatalos út, hanem "családegyesítés is volt" - fogalmaz a The New York Times.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×