eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A heroin megy, a kokain jön, a marihuána marad

Magyarországon egyre csökken a heroin népszerűsége, nő azonban a kokaint és a marihuánát fogyasztók száma - mondta az InfoRádióban Funk Sándor addiktológus. A Nyírő Gyula kórház főorvosa szerint a kábítószert kipróbálók és használók száma is lassan, de biztosan nő Magyarországon.

A legelterjedtebb drog Magyarországon a marihuána: különböző arányban persze, de a középiskolásoktól egészen a 40-50 éves korosztályig fogyasztják - mondta Funk Sándor.

Az addiktológus szerint az úgynevezett diszkódrogok, vagyis a speed és az ecstasy elsősorban a "diszkókorosztály" körében népszerű, és határozott hangsúlyeltolódást látni a herointól a kokain felé, amelyből valószínűleg egyre több jön be az országba.

A kokaint főleg a jól keresők használják

A kokain - amelyet elsősorban a 30-40 év körüli, jól keresők használják - rendkívül intenzív élményt biztosít, olyat, amit más módon nehéz volna elérni - mondja Funk Sándor, aki szerint a kokain-fogyasztók elsősorban sikereiket, sikerélményeiket pótolják, vagy egészítik ki a droggal.

Az addiktológus szerint ez az az élmény amiért egyre több ember vállalja, hogy kifizeti a kokain magas árát, illetve vállalja a rendőrségi eljárás kockázatát is.

Több információ, jobb döntés?

A rendőrség továbbra is megelőzésre és a fiatalokra koncentrál - mondta az InfoRádióban Csendes László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

Hiszünk abban, hogy a fiatalok többségében azért nyúlnak a kábítószerekhez, mert nincs kellő ismeretük azok hatásairól és lehetséges következményeiről - hangsúlyozta Csendes László. Hozzátette: úgy vélik, minél több hiteles információ jut el a fiatalokhoz, annál jobb pozícióból hozhatják meg döntésüket.

Az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője szerint arra is szükséges van, hogy a szülők és a pedagógusok is több információval rendelkezzenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×