eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

"Az amerikai vezetés leértékelte Magyarországot"

Leértékelődött Magyarország világpolitikai jelentősége az amerikai vezetés körében - mondta a Teleki László Intézet főmunkatársa George Bush amerikai elnök csütörtöki látogatásával összefüggésben az InfoRádió Aréna című műsorában.

Magyarics Tamás elmondta: amellett, hogy a látogatás protokolláris jellegű volt, az eredeti tervek szerint nem is Magyarországra, hanem Ukrajnába készült az amerikai elnök bécsi útját követően, de a kijevi kormányalakítási problémák miatt módosult a programja.

Emlékeztetett: a '90-es évek elején a magyar rendszerváltozást úttörőnek tekintette Washington, 1999-ben pedig a Magyarország volt az egyetlen olyan NATO-tagállam, amely segítette az Egyesült Államok Szerbia elleni beavatkozását.

Magyarics Tamás úgy vélte: ehhez viszonyítva mára elveszítette kiemelt pozícióját Magyarország. Ugyanakkor hozzátette: ez nem jelent hátrányt, hiszen a magyar állam stabil tagja az Európai Uniónak és a NATO-nak.

A szakértő úgy vélte: katonai szempontból inkább azok az országok fontosak az Egyesült Államoknak, ahol amerikai támaszpontok létesülnek, és amelyek közel vannak az Egyesült Államok számára fontos területekhez, a Balkánhoz és a Közel-Kelethez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×