eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Négyszázmillió, plusz titkos eszközök az államtitkárainknak

Az új kormányzati rendszerben 15 államtitkár és csaknem 50 szakállamtitkár dolgozhat. Az állam egy évben 262 millió forintot költ az alapfizetésükre, a kiegészítő juttatásokkal és pótlékokkal együtt az összeg a 400 millió forintot is eléri.

A közigazgatás karcsúsításával 42 államtitkár helyett 15 dolgozik, a 95 helyettes államtitkári poszt megszüntetésével egyidőben pedig szakállamtitkári pozíciók jöttek létre.

A jogszabály szerint a Miniszterelnöki Hivatalban legfeljebb 4 államtitkár; a többi tárcánál 1-1 államtitkár, valamint legfeljebb 5 szakállamtitkár lehet. Utóbbiak számát tekintve elmondható, hogy a miniszterek inkább több, mint kevesebb szakállamtitkárra tartanak igényt.

Azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan mennyire, ugyanis számukról több tárca még nem döntött. Nem lehet tudni például, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, a Külügyminisztériumban illetve a Pénzügyminisztériumban mennyi szakállamtitkár dolgozik majd.

A bizonytalan tárcák esetében átlagosan 3 szakállamtitkárral számolva összesen 46 szakállamtitkár állhat munkába júliustól.

Négyszázmillió, minimum

A minisztereket helyettesítő államtitkárok alapfizetése havonta bruttó 441.600 forint, míg a szakállamtitkároké bruttó 331.200 forint, egy évben tehát összesen 262 millió forintot költ az állam az alapfizetésükre.

Ehhez az összeghez még hozzá kell adni a különleges juttatásokat, például a 13. havi fizetést, valamint a havonta járó vezetői illetménypótlékot, ami az alapilletmény 65 százaléka.

Így összesen több mint 400 millió forint kerül az államtitkárok és szakállamtitkárok zsebébe évente. A jogszabály szerint illetményüket a miniszterelnök akár további 30 százalékkal is emelheti.

Titkos szolgálati eszközök

Azt, hogy milyen szolgálati eszközöket, például telefont vagy személyautót kapnak az államtitkárok, nem lehet tudni, ugyanis a Miniszterelnöki Hivatalban és a Kormányszóvivői Irodán sem nyilatkoztak a témában.

Ami biztos, hogy a törvény szerint 40 nap szabadság jár a miniszterek helyetteseinek és a szakállamtitkároknak, felmentésük esetén pedig egy év munkaidő után 3 havi, 3 év munkaidő után pedig 6 havi illetményre jogosultak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×