eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Gyurcsánynak minden korábbinál nagyobb hatalma lesz

A kijelölt miniszterelnök bejelentette: felügyelete alatt fog működni az Államreform Bizottság és a Fejlesztési Kabinet, emellett csökkenni fog a minisztériumok jogköre. Az InfoRádió által megkérdezett elemzők szerint évek óta növekszik a kormányfőt környező szervezetek jogköre.

Már Orbán Viktor fideszes miniszterelnök is igyekezett bővíteni a Miniszterelnöki Hivatal jogkörét - mondta az InfoRádióban az ELTE jogi karának adjunktusa. Pesti Sándor hozzátette: Európában is ez a trend.
A hamarosan felálló kormányban a miniszterek jogosítványai csökkennek, a kormány egészéé viszont nő.

Bár korábban Gyurcsány Ferenc azzal próbálta növelni a népszerűségét, hogy párttisztviselők helyett szakértőket nevezett ki a kormányába, most mégis inkább politikusokkal tölti fel a kabinetet. Pesti Sándor szerint a kijelölt miniszterelnök elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy ezt megtehesse.

A Gyurcsány Ferenc által ismertetett új kormányzati struktúra ellenére nem lesz más a felelősség érvényesítése - közölte Lövétei István alkotmányjogász. A kabineten belül valós felelőssége eddig is csak a miniszterelnöknek volt, hiszen ő válthatta le minisztereit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 08:32
×
×
×
×