eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Batiz: a legfőbb ügyész önmagának mond ellent Altus-ügyben

Sem a jó erkölcsöt, sem a közérdeket nem sértette, mint ahogy az államnak sem okozott semmilyen módon kárt az a szerződés, amelyet a miniszterelnök tulajdonában álló Altus Rt. kötött 1995-ben a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában álló Közlönykiadó között a képviselői klubnak helyet adó Szalay utcai ingatlanról - közölte a kormányszóvivő. Batiz András azután tudatta ezt, hogy Polt Péter legfőbb ügyész bejelentette: a közérdek sérelme miatt pert indítanak a szerződés aláírói ellen. A Fidesz kommunkációs vezetője felkérte a kormányfőt, hogy adja vissza azt a vagyont, amelyet törvénysértő módon szerzett.

A kormányszóvivő szerint korábban Polt Péter mondta ki, hogy a szerződés nem sértett közérdeket és nem okozott kárt az államnak.

"Polt Péter maga szállt síkra 2004 áprilisában amellett, hogy a Szalay utcai ingatlanra vonatkozó lízing- és bérleti szerződés nem sérti a jó erkölcsöt, ezért a semmisség megállapítása iránti kereset benyújtása alaptalan" - emlékeztetett Batiz András arra a válaszra, amelyet a legfőbb ügyész egy interpellációra adott a parlamentben.

"Az azóta eltelt mintegy két évben az üggyel kapcsolatban semmilyen új információt nem kért a Legfőbb Ügyészség. 2004 óta mindössze három körülmény változott: Gyurcsány Ferencet miniszterelnöknek választották; a Közlönykiadó jogutódja és az Altus Rt. a fent említett bérleti szerződést lezárta és elszámolt egymással; s nem utolsó sorban kéthetes közelségbe kerültek a 2006-os parlamenti választások" - írta a kormányszóvivő.

Miközben a kancellária szerint sem a jó erkölcsön, sem a közérdeken nem esett csorba, a hivatal jogászai készen állnak arra, hogy ha a Legfőbb Ügyészség polgári keresetet nyújt be valamely bírósághoz, a megfelelő lépéseket megtegyék - közölte Batiz András.

"Jó erkölcsbe ütköző szerződések"

Polt Péter közölte, hogy a Szalay utcai ingatlanra kötött bérleti szerződéssel összefüggésben a Legfőbb Ügyészség a közérdek sérelme miatt pert indít, a Nomentana-ügyben elévülés, a Fittelina-ügyben pedig bűncselekmény hiánya miatt nem lesz további eljárás.

A legfőbb ügyész elmondta: a Szalay utcai ingatlannal összefüggő ügyben hűtlen kezelés gyanúja merült fel, de a cselekmény elévült.

Hozzátette: az iratok között olyan megállapodás is található, amelyiknél felvetődik a közérdek sérelme, emiatt pert indítanak a szerződés aláírói, a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tulajdonában lévő Altus Rt., valamint a Közlönykiadó Kft. jogutódja, a Humánjövő Kft. ellen.

Az ügyészség azt a szerződést kifogásolja, amelynek értelmében az Altus Rt. bérbe vette az ingatlant és annak fejlesztését vállalta.

Korábban az ellenzék a Szalay utcai ingatlanszerződéssel kapcsolatban azt mondta, hogy 11 millió forint befektetéssel 140 millió forint értékhez jutott korábban Gyurcsány Ferenc cége.

Mindhárom ügyben fideszes képviselők feljelentése nyomán indultak a vizsgálatok.

"Törvénysértő módon szerzett vagyon"

A Fidesz kommunikációs vezetője "az igazságosság, a tisztesség és a törvényi normák maradéktalan betartása jegyében" felszólította Gyurcsány Ferencet, hogy önként adja vissza a törvénysértő módon, bűncselekmény-gyanús körülmények között szerzett vagyonát, és vonja le a következtetéseket közéleti tevékenységével kapcsolatban.

Deutsch-Für Tamás felhívta kormányfőt, hogy "ne bújjon a kormányszóvivő, vagy az MSZP szóvivője mögé" hanem magyarázza meg a nyilvánosság előtt ezeket az ügyeket.

A politikus szerint Gyurcsány Ferenc ma az egyetlen miniszterelnök Európában, akinek cégeivel kapcsolatban kormányfői megbízatása előtti üzleti, gazdasági tevékenysége nyomán bűncselekmény gyanúja merült fel, és a büntetőeljárások csak az ügyek elévülése miatt nem indulnak meg.

Ez nem maradhat következmények nélkül - vélekedett a politikus.

Kérdésre válaszolva Deutsch-Für Tamás nem kívánta megmondani, hogy milyen következtetésre gondolt Gyurcsány Ferenc közéleti tevékenysége kapcsán, megfogalmazása szerint az egészséges erkölcsi értékrendben bízik.

Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×