eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Miért nem kell valakinek 2 milliárd forint?

Egyelőre nem világos, miért nem veszi fel a madárinfluenza elleni oltóanyag gyártási technológiáját kifejlesztő cég a közel 2 milliárd forintos állami hitelt. A banknak küldött nyilatkozatában az Omninvest Kft. azt írja: a kormány által tervezett kapacitásbővítést saját erejéből oldja meg.

A tervezett közel 4 milliárd forint állami támogatás helyett csupán a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivataltól kapott 2 milliárd forintból gazdálkodhat az Omninvest Kft.

A cég a további közel kétmilliárd forintot hitel formájában kapta volna meg a Magyar Fejlesztési Banktól, de mivel nem találta megfelelőnek a kölcsön feltételeit, visszavonta a hitelkérelmet - írta csütörtökön az Index internetes portál.

Fejlesztés saját erőből

Az Omninvest Kft. egyelőre nem kívánt nyilatkozni, a hitelt ajánló Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgató-helyettese azonban az InfoRádiónak elmondta: a cég feltehetőleg saját erejéből oldja majd meg a tervezett kapacitásbővítést.

Ez egy általános projekthitel lett volna, ugyanolyan feltételekkel, mint amit a többi hasonló cégnek is biztosítanak - tette hozzá Aladics Sándor.

A vezérigazgató-helyettes közölte: 1,8 milliárd forintot biztosítottak volna az Omninvestnek a technológia- és licenszfejlesztésekhez.

Az Omninvest azonban hivatalosan tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy "a hitelkérelmünkben leírt célok azonnali finanszírozását a vevőoldalról tudjuk biztosítani, ezért kérjük hitelkérelmünk további ítéletétől eltekinteni szíveskedjenek" - mondta el Aladics Sándor.

Az egészségügyi miniszter szerint a 4 milliárd forint támogatással tízszeresére növekedett volna a cég gyártókapacitása. A kormányszóvivő az InfoRádió kérdésére elmondta: az állam nem ad póttámogatást a cégnek.

A mostani vakcina nem ér semmit?

Eközben virológusok és a nemzetközi sajtó is arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalat által kifejlesztett H5N1-es vírus elleni vakcina tulajdonképpen nem jó semmire, hiszen nem védi meg az embereket a még nem létező, emberről emberre terjedő vírustörzstől. Amíg a törzs nem fejlődik ki, nem is lehet oltóanyagot készíteni ellene.

A kormányszóvivő szerint azonban két okból is jelentős az Omninvest találmánya.

Batiz András közölte: a vakcina alkalmas arra, hogy a speciális, különleges körülmények között emberre is veszélyes H5N1-es vírus átterjedését állatról emberre meggátolja.

Másrészt rendelkezésünkre áll az a technológia, amely lehetővé teszi, hogy egy világjárvány esetén nagyon gyorsan elő tudjuk állítani az emberről emberre terjedő vírus megakadályozására is képes oltóanyagot - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Batiz András hangsúlyozta: több mint húsz ország érdeklődött már a magyar vakcina iránt, ebből pedig az állam sokmilliárdos bevételre számíthat.

A bevizsgálás nyomában

Felvetődött, hogy noha Magyarország készen áll az ipari méretű termelésre, az oltóanyagot nem vizsgálták be a megfelelő intézetek, köztük az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sem.

Ez ügyben az InfoRádió megkereste az ÁNTSZ-t és az Országos Gyógyszerészeti Intézetet, ahol azt mondták: csak a Miniszterelnöki Hivatal nyújthat felvilágosítást.

A kormányszóvivő szerint 2005 nyarától folyamatosan pozitív visszajelzéseket kaptak a vakcináról, kapott belőle a WHO is, és ideiglenes forgalombahozatali engedély is van az oltóanyagra.

Arra azonban a kormányszóvivő nem felet egyértelműen, engedélyezte-e a világszervezet a vakcina tömeges gyártását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×