eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Az Erste Bank esete az MDF-fel

Engedély nélkül használta fel az MDF az Erste Bank nevét és egyik kutatásának információját a választási plakátjain - tájékoztatta az InfoRádiót a bank szóvivője. Az MDF frakcióvezetője közölte: a tanulmány, amelyből idéztek, nyilvános.

Az MDF a plakáton azt írja, hogy a párt az Erste Bank szerint stabilabb gazdaságot jelent Magyarországnak.

Az Erste Bank szóvivője elmondta: tudnak a plakátról, és fel is vették a kapcsolatot a párt kampánystábjával, mert nem szeretnének belefolyni a kampányba.

Szabó Linda hangsúlyozta: az MDF nem kért engedélyt, hogy az elemzők számára készült, három országra kiterjedő kutatásból kiemeljen részleteket, és azt felhasználja a kampányában.

A tanulmányban nem is volt olyan mondat, amelyre az MDF hivatkozik - tette hozzá a bank szóvivője.

Nyilvános a dokumentum

Az MDF frakcióvezetője az InfoRádióban közölte: pontosan idézték a plakáton az Erste Bank tanulmányában leírt megállapítást, miszerint az MDF stabilabb gazdaságot jelentene az országnak.

Herényi Károly azt mondta: azért nem kértek engedélyt a közléshez, mert a tanulmány már korábban nyilvánosságra került, több helyen is megjelent.

A frakcióvezető hozzátette: szeretné tisztázni az ügyet az Erste Bankkal.

Az ügyvéd szerint akár kártérítést is kérhet a bank

Az InfoRádió által megkérdezett jogi szakértő szerint amennyiben az MDF pontosan jelölte meg a szöveg forrását, akkor szerzői jogi értelemben nincs jogsértés.

Ha azonban a szöveget kiragadták az eredeti szakmai jellegéből, más tartalmat nyert egy plakáton keresztül, ahol már politikailag értelmezik az emberek, akkor az eljárás sértheti a bank személyhez fűződő jogait - hangsúlyozta Magyar György.

<

Fotó: inforadio.hu

Az ügyvéd elmondta: ha a bank ezt sérelmezi, akkor először kifogásolhatja ezt, és kérheti a jogsértés megszüntetését.

Ha nem sikerül egyezségre jutni, és az MDF nem veszi le a plakátokat, akkor a bank kérheti a bíróságtól a további jogsértéstől való eltiltást, kérhet elégtételt, végső esetben pedig kártérítést is követelhet - tette hozzá Magyar György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×