eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

A balkáni országok is részt vehetnek az unió oktatási programjaiban

Oktatási szerződést írt alá az Európai Unió a nyugat balkáni országokkal. A megállapodás értelmében ezentúl Horvátország, Románia és Bulgária diákjai is részt vehetnek az európai csereprogramokban.

Erasmus, Socratés, Leonardo - többek között ezek azok az európai oktatási programok, amelyekben a nyugat-balkáni országok is részt vehetnek.

Magyar Bálint oktatás miniszter az InfoRádiónak elmondta, erről az uniós oktatási miniszterek múlt pénteki találkozóján állapodott meg az Európai Unió, valamint Románia, Horvátország és Bulgária.

Az érintett államok már korábban kinyilvánították, idővel csatlakoznának a bolognai felsőoktatási rendszerhez, azaz minél előbb átvennék az angolszász felsőoktatási modellt.

Az uniós oktatási miniszterek találkozóján döntés született az Európai Technológiai Intézet felállításáról is. Magyar Bálint szerint ennek elsődleges célja az, hogy csökkentse az Európai Unió Egyesült Államokkal szembeni technológiai hátrányát.

Az InfoRádió kérdésére az oktatási miniszter elmondta: a magyar intézmények közül jelen pillanatban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek van esélye arra, hogy pályázzon és részt vegyen a közös kutatómunkában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×