eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Iskolakezdés és mobiltelefon. Mit tehet az iskola, a diák és a szülő? Koren Balázs, Inforádió, Aréna

2024.09.01. 17:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Mit kezdjen az iskola az okoseszközökkel?
A most kezdődő új tanévvel változások jönnek az iskolai digitális és mobileszköz-használattal kapcsolatosan. (Már a tanév végéhez közeledve született ehhez igazodóan egy módosítás a köznevelési törvényben és a közelmúltban megjelent az a miniszteri rendelet, amely pontosan szabályozza a tiltott, illetve a korlátozottan használható tárgyak körét az iskolákban – éspedig elsőtől a tizenharmadik évfolyamig).
Ennek ellenére elég nagy a bizonytalanság még pedagógusok, diákok és szülők körében: hogyan is zajlik majd mindez a gyakorlatban, az iskolai mindennapokban. Korlátozottan használható eszköz – a mobiltelefon, illetve a kép és hangrögzítésre alkalmas eszköz. Nincs helye az okostelefonnak az iskolai tanórán?
Laptopok, notebookok üzembiztosan használhatóak, jobban befoghatók a tanórai munkába mint a mobiltelefon?
Biztosan és jól elválasztható az okoseszköz és a mobiltelefon?
Belügyminisztérium indoklása: mobiltelefon jelenléte megnehezíti a figyelem és a koncentráció fenntartását + jelentős mértékben eltereli a figyelmet a tanulásról. Vajon a kikapcsolt állapotú mobiltelefon nem lenne elegendő?
Nyilván nem lesznek könnyű helyzetben a pedagógusok – az iskolának kell megoldania reggelente a tanítás kezdetén a mobilok begyűjtését, napközbeni tárolását, majd a tanítás végeztével azok visszaadását. Zökkenőmentesen kivitelezhető ez?
Évfolyamok szerinti különbségek? (nyilván alsó tagozaton kevésbé van terepük az okos eszközöknek, de középiskolai évfolyamokon tanítási órákon is használatban voltak – és talán lesznek is az okos eszközök.)
Tantárgyak szerinti különbségek szintén lehetnek?
Cél – voltaképpen a mobileszközök terjedése és térnyerése óta cél – hogy valamilyen keretek közé kerüljön a használatuk – és főként gyerekek körében csökkenteni a mobilfüggőséget. Ez a mostani új szabályozás is lehet efelé tett lépés? Egyáltalán milyen eszközrendszere lehet ennek?
Tudatos mobilhasználat vagy tudatos eszközhasználat – ez miként írható le?
Szülők szerepe – szülő mint partner ebben az új szabályozásban, de amúgy az iskolát érintő megannyi kérdésben. Mi lehet az ideális modell?
Tanár-diák-szülő kapcsolatrendszer – ennek is megvan amúgy a digitális vetülete? Kapcsolattartás akár közösségi portálokon létrehozott csoportokban + maga a KRÉTA rendszer (naprakész információk a gyerek teljesítményéről, osztályzatokról, osztálybeli információkról)
Koronavírus és tantermen kívüli oktatás idején középpontba kerültek a digitális tartalmak, az internet alapú tudásmegosztás, új módszerek élesedtek- Hasznosulnak ezek a tudások, tapasztalások immár 2-3 évvel a pandémia után?
Mi mindent lehetne tovább vinni abból az időszakból? Tananyagok, digitális tartalmak adottak – digitális oktatást lehet tantermen belül is gyakorolni, nem kell hozzá a klasszikus távoktatási helyzet?
Személyre szabottabb lehet, külön lehet haladni az egyes diákok felkészültsége, tudása szerint? Hogy néz ki ilyenkor például egy matematika óra?
A tanárképzésben kap szerepet manapság a digitális oktatás, a digitális tartalmak, eszközök használata az oktatásban.
Mesterséges intelligencia – lehet helye az oktatásban, ha igen mi lehet a helye, szerepe?
Diákok mire használhatják vagy használják is?

Koren Balázs matematikatanár, a ProSuli szakmai vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.08.28-án, kedden. Podcast.

×
×
×