eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Új MSZP-t akar új néven és elindul a társelnöki posztért Ujhelyi István

A Magyar Szocialista Párt volt alelnöke azzal egy időben jelezte indulási szándékát, hogy Tóth Bertalan társelnök bejelentette: nem indul a posztért.

A hétvégén kiderült, hogy nem indul újra az MSZP társelnöki posztjáért az őszi tisztújításon Tóth Bertalan, ugyanakkor a parlamenti frakció vezetői posztját megtartja. Ezzel egy időben Ujhelyi István jelezte, hogy megpályázza a szocialista párt társelnöki pozícióját.

Az MSZP szombati választmányi ülésén konkrét javaslatot nyújtott be a párt megújítására: nemzeti elkötelezettségű és civil közösségeket építő szociáldemokrata pártot csinálna az MSZP-ből a szocialista európai parlamenti képviselő. Az új párt neve Esély lenne.

"Sajnos a szegfű elhervad"

– Ujhelyi Istvánnak ez a rövid diagnózisa az MSZP állapotáról. A hosszú pedig így hangzik: "a brand avítt, de itt nemcsak egy brandváltásról van szó, hanem arról is, hogy az MSZP egy nagypártiságra kitalált struktúrával, működési modellel, politikai reflexekkel rendelkező politikai közösség."

Az egész pártsruktúrát átalakítaná, és átkeresztelné a pártot arra, hogy Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a név a fontos, hanem a közösségépítés, és az ügyek, amelyeket felkarolnának.

Ezek közé sorolta például

a négynapos munkahétért való küzdelmet a szakszervezetekkel közösen,

vagy azt, hogy ne általában egészségügyről beszéljenek, hanem például a Nemzeti Rákellenes küzdelem stratégia egyik legkomolyabb mozgatójává tegye ezt a politikai erőt.

"Szeretném, hogyha a követeléseink egészen pontosan nyomon követhetők lennének, például négy éven keresztül nyomni, ütni-verni, követelni fogom a kormánytól, hogy

legyen százezer új bérlakás,

amely a fiatalokat és azokat az elesettebbeket, akik nem tudnak önerőből lakáshoz jutni, otthonhoz segíti. Konkrét ügyekben kell fellépjünk. És a magyar társadalomnak szüksége van egy erős, valós szociáldemokrata pártra. Ez a saját érzületemből jön egyébként: én nagyon erősen hazafias elkötelezettségű vagyok, tehát hovatartozásában egy határozottan hazafi, nemzeti szociáldemokrata pártban gondolkodom."

Újhelyi István szombaton még korainak találta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy pártelnök akar-e lenni, mint mondta, először látnia kell, hogy a tagság mit szól az ötleteihez. Vasárnap aztán az ATV Start című műsorában bejelentette, hogy indul a társelnöki pozícióért.

Szeretné egyfajta tandemben, Tóth Bertalan frakcióvezetővel együttműködve végrehajtani a programot, amit most letett az asztalra. "Ha az újjászületést támogatja a közösségünk, azt szívesen, örömmel, nagy ambícióval, pártelnökként vállalom, ha maradni akarunk azok, akik vagyunk és nem tudunk változtatni, ahhoz nem én kellek" – mondta.

Vasárnap az is kiderült ugyanakkor, hogy Tóth Bertalan nem szeretne pártelnök lenni. Erre reagálva hétfőn Ujhelyi István közölte: "Azután, hogy Tóth Bertalan – erős erkölcsi és politikai tisztességről tanúbizonyságot téve – bejelentette, hogy nem indul újra a párt társelnöki tisztségéért és a csapat tagjaként frakcióvezetőként folytatja, az általam javasolt irányváltás lehetősége és szükségessége is még inkább hangsúlyossá vált. A következő időszakban személyes beszélgetések sorozatával fogok támogatókat és javító szándékú észrevételeket gyűjteni a párt újjászületését szorgalmazó koncepciómhoz: az esély megteremtéséhez. Semmi nincs kőbe vésve, mindent a közösséggel együtt kívánok megvalósítani."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×