eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Urnabontás a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban, az átjelentkező szavazók számára kijelölt szavazókörben az országgyűlési választáson és gyermekvédelmi népszavazáson 2022. április 3-án.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

Így osztják el a pártok közötti támogatást

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megállapította a pártok működésére fordítható állami költségvetési források elosztási arányát.

A mintegy hárommilliárd forintot az országgyűlési választáson egy százaléknál nagyobb támogatást szerző pártok között osztják szét. A pártok az elkövetkező négy évben ennek az aránynak megfelelően részesülhetnek a támogatásból.

A törvény szerint az állami költségvetésből a pártok támogatására fordítható összeg 25 százalékát egyenlő arányban az Országgyűlésben országos listán mandátumot szerző pártok között kell felosztani. A fennmaradó 75 százaléknak megfelelő összeg a választások eredménye alapján a pártra, illetőleg a párt jelöltjeire leadott (egyéni és listás) szavazatok arányában illeti meg a pártokat. Nem jogosult költségvetési támogatásra az a párt, amely nem szerzi meg a választáson részt vevő választók szavazatainak egy százalékát.

Az NVB döntése szerint a költségvetési keret 25 százalékát a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, az LMP - Magyarország Zöld Pártja, a Párbeszéd Magyarországért Párt és a Mi Hazánk Mozgalom között osztják fel egyenlő arányban.

A fennmaradó 75 százalékból részesülhet a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, a Demokratikus Koalíció, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Kereszténydemokrata Néppárt, a Párbeszéd Magyarországért Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP - Magyarország Zöld Pártja és a Megoldás Mozgalom.

A keret 75 százalékát a következő arányokban osztják szét a pártok között:

  • Fidesz: 49,340,
  • DK: 10,349,
  • Jobbik: 8,662,
  • Momentum: 5,979,
  • MSZP: 5,884,
  • Mi Hazánk Mozgalom: 5,873,
  • KDNP: 4,694,
  • Párbeszéd: 3,407,
  • MKKP: 2,862,
  • LMP: 1,818,
  • Megoldás Mozgalom: 1,132.

Az Országgyűlésbe jutott pártok támogatására fordítandó összeget az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg. A költségvetési támogatások kifizetése negyedévenként történik.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×