eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Gy. Németh Erzsébet, a Demokratikus Koalíció (DK) budapesti képviselőcsoportjának vezetője, főpolgármester-helyettese, a szeptemberi ellenzéki előválasztás újbudai DK-s jelöltje beszédet mond a párt XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Beindult a nagy ellenzéki mandátum-cserebere

Lemond Budapest egyik főpolgármester-helyettese, hogy országgyűlési képviselő lehessen, és Újbudának is új alpolgármestert kell lkeresnie. Arról viszont még nem állapodtak meg a pártok, hogy Márki-Zay Péter helyett ki ülhet be a törvényhozásba.

"Képesek leszünk arra, hogy április 3-án is megmutassuk, egy új világ következik" – mondta Gy. Németh Erzsébet még januárban, az ellenzék által kezdeményezett népszavazások kampányában mondta. Az április 3-i országgyűlési képviselő-választáson aztán a nép eldöntötte, hogy nem új világot akar, hanem a mostanit, sőt még nagyobb fideszes felhatalmazással, mint eddig. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja azonban listáról bejutott az Országgyűlésbe, ezért határoznia kellett, hogy Budapest főpolgármester-helyettese marad, vagy beül a parlamentbe. A DK bejelentette, hogy Gy. Németh Erzsébet az utóbbi mellett döntött, tehát a városháza helyett az ország házát választja. Az új főpolgármester-helyettesről Gyurcsány Ferenc pártja dönt majd, a törvény szerint van rá egy hónapjuk.

Gy. Németh Erzsébet listás mandátumának sorsa tehát rendeződött, Márki-Zay Péteré azonban még nem. A választáson miniszterelnök-jelöltként és egyéni képviselőjelöltként is elbukó hódmezővásárhelyi polgármester listáról szintén bejutott a parlamentbe, de már korábban jelezte, hogy inkább városvezető marad. A mandátumát Szél Bernadettnek adná át, de erről nem ő dönt, hanem a választási együttműködést megalkotó hat párt vezetője.

A Párbeszéd nem Szél Bernadettet szeretné, hanem valakit a saját politikusai közül. A Jobbik és a DK szerint pedig Márki-Zay Péter mandátuma a listán soron következő jelöltet illeti meg, aki nem más, mint a jobbikos Végh Noémi.

Ezt tehát még nyitott kérdés. Az viszont már nem, hogy Orosz Anna országgyűlési képviselő lesz. A Momentum politikusa és Újbuda alpolgármestere Budapest 2-es számú választókerületének egyéni képviselőjelöltjeként nagyjából hatezer szavazattal legyőzte a Fidesz-KDNP-s Simicskó Istvánt. A Facebook-oldalán jelentette be, hogy átveszi a mandátumát. "A nekem bizalmat szavaz újbudai választók megérdemlik, hogy a legjobb tudásommal képviseljem őket és az otthonukat" – írta az ellenzéki politikus, aki azt ígéri, hogy a parlamentben is Újbuda függetlenségéért, a zöldfelületek megőrzéséért, a várólisták csökkentéséért, a jobb egészségügyért, valamint a több bölcsődei és óvodai férőhelyért fog harcolni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×