eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Megkezdik a levélszavazatok feldolgozását az NVI munkatársai a Nemzeti Választási Iroda (NVI) budapesti székházában az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, a szavazóhelyiségek zárása után 2022. április 3-án.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Az NVI kézzel számolja át a levélszavazatokat

A népszavazás levélszavazatainak számlálása sem fejeződött be.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) befejezte a beszkennelt szavazóköri jegyzőkönyvek összevetését a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel, jelenleg kézzel számolják át az országgyűlési választás levélszavazatait - közölte az NVI.

Az NVI befejezte a szavazóköri papíralapú jegyzőkönyvek beszkennelését és összevetette azokat a választási informatikai rendszerben rögzítettekkel. A szkennelt jegyzőkönyveket az NVI elérhetővé is tette a www.valasztas.hu oldalon, szavazókörönként, a jegyzőkönyvek a lap alján található linkeken érhetők el. Így bárki összehasonlíthatja az informatikai rendszerben rögzített, a honlapon megjelenített adatokat a kézzel kitöltött jegyzőkönyvekkel.

Jelenleg az országgyűlési választáson magyarországi lakóhellyel nem rendelkező, levélben szavazó választópolgárok levélszavazatainak kézi számlálását végzi az NVI: a végleges adatok szerint 318 153 szavazási levélcsomag érkezett vissza, ebből az érvényes pártlistás levélvoksok száma 264 031 lett. A gyors eredménymegállapítás érdekében a választás estéjén este 7 órakor megkezdte a szavazólapok beszkennelését az NVI, ez a munka szombaton fejeződött be.

Az NVI-nek azonban a szavazólapokat kézzel is meg kell számlálnia, jelenleg ezt a munkát végzik. A levélben szavazás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fogja megállapítani, majd az országos listás választás területi részeredményéről kiállított jegyzőkönyvek, a levélben szavazás eredményét megállapító jegyzőkönyv és a választás egyéni választókerületi eredményéről kiállított jegyzőkönyvek alapján, legkésőbb a szavazást követő 19. napon, azaz április 22-én meg kell állapítania a parlamenti választás országos listás eredményét.

Az országgyűlési választás levélszavazatainak megszámlálása mellett az NVI-nek még meg kell számolnia a népszavazás levélszavazatait is, ez az iroda tájékoztatása szerint még zajlik, és ez az oka annak, hogy a népszavazás feldolgozottsága az NVI honlapja szerint továbbra is 99,99 százalék.

A népszavazás levélszavazásának eredményét szintén az NVB fogja megállapítani, ez az NVI tervei szerint a hónap végén várható. A népszavazás eredményét az NVB a szavazatszámláló bizottságok által kiállított jegyzőkönyvek és levélben leadott szavazatok megszámlálásáról kiállított jegyzőkönyv alapján állapítja meg, de ennek nincs a törvényben meghatározott határideje.

A www.valasztas.hu adatai szerint eddig mintegy 132 ezer, a népszavazásra levélben leadott szavazólapot dolgoztak fel az NVI-ben.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×