eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ellenzéki sajtótájékoztató a Móricz Zsigmond körtéten
Nyitókép: Forrás: Facebook

Bejelentette országos listáját az ellenzéki választási szövetség

A listát Márki-Zay Péter vezeti, a neve alatt a Párbeszéd Magyarországért Párt neve szerepel jelölőszervezetként.

Bejelentette az április 3-ai parlamenti választásra országos listáját az ellenzéki választási szövetség - derül ki a Nemzeti Választási Iroda péntek esti adataiból.

A www.valasztas.hu adatai szerint a parlamenti választáson közös jelölteket állító ellenzéki pártok DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd néven jelentették be a listát, amelyet Márki-Zay Péter vezet, akinek a neve alatt a Párbeszéd Magyarországért Párt neve szerepel jelölőszervezetként; őt Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum), Tóth Bertalan (MSZP), Ungár Péter (LMP), Gyurcsány Ferenc (DK), Zsiga-Kárpát Dániel (Jobbik) és Vadai Ágnes (DK) követi.

Az országgyűlési képviselők választásán az a párt állíthat országos listát, amely legalább 14 megyében és a fővárosban, legalább 71 egyéni választókerületben állított jelöltet; két vagy több párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat. Az országos lista bejelentésének határideje szombat 16 óra.

Az NVB várhatóan szombati ülésén veszi nyilvántartásba a listát.

Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb 279, a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd közös listán ennyi jelölt van.

Az országos listáról a 93 kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amelyet olyan jelöltre adtak le az egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot.

Csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb 10 százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén 15 százalék.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×