eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Szavazók Újbudán, a Bocskai István Általános Iskolában 2018. április 8-án. Az országban itt a legmagasabb, 10764 a szavazásra átjelentkezők száma.
Nyitókép: Mónus Márton

Az elemzők szerint mindkét oldalnak sokat hozhatott a mozgósítás

A részvételi adatokból még nem lehet következtetéseket levonni, mert a kormánypártok és az ellenzékiek is mozgósítani tudtak - mondta Csizmadia Ervin politológus, a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője az InfoRádió választási műsorában.

A részvételi adatokról Pulai András azt mondta, bízik abban, hogy megdől a részvételi rekord, és úgy látja, az történt ami négy éve, a legvégére belassult a szavazási kedv.

"Izgalmas dolog tippelni, vakon repülünk mindannyian" - mondta arra, hogy ez kinek kedvezhet, szerinte a Fidesz nagyon hatékonyan tud mozgósítani, és a részvétel a jobboldali választókörzetekben hozta az eredményeket.

Csizmadia Ervin azt vetette fel, hogy a kvótanépszavazás támogatói közül is sokan szavazhattak a Fideszre, mert a 2,2 millió eddigi szimpatizánssal most nem biztos, hogy tudnak nyerni.

"Lehet, hogy a Fidesz szavazók is megmozdultak annál jobban, ahogy várható volt, de a magasabb részvétel az ellenzék oldalára billenti a mérlegét" - vélekedett Pulai András.

Csizmadia Ervin a választás tétjéről azt mondta, nehéz megmondani, mert ehhez értelmeznünk kell a demokrácia fogalmát. Erről pedig vita van.

"Nem gondolom, hogy higgadt lesz a légkör, ha lemegy a választás. Az elemzőknek sok feladatuk lesz" - mondta az elemző.

Pulai András szerint a választásnak az a tétje, hogy a Fidesz mit fog tudni kezdeni a hatalmával újabb négy évben, ha nyer.

"Ha a Fidesz nem lesz közel a kétharmadhoz, akkor más kormányzásra kell készülnünk. Ebben az esetben érezni fogják, hogy nem kapják meg felhatalmazást, hogy mindent megtehetnek" - mondta a Publicus Intézet vezetője.

Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×