A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége egy 520 pékséget számláló szervezet, melynek tagjai napi szinten biztosítják a lakosság kenyér- és péksütemény-szükségletének jelentős részét. A szövetség idén márciusban bejelentette, hogy az Európai Unió jóváhagyása ellenére is határozottan elutasítja a rovarok, például lisztkukacok hozzáadását a kenyerekhez és a péksüteményekhez.
Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott most a Szlovák Malomipari Szövetség is, melynek főtitkára, Milan Lapšanský elmondta, hogy a szlovák péktermékek továbbra is a hagyományos receptúrák alapján készülnek, rovarliszt hozzáadása nélkül. „Szlovákia területén több ezer éves hagyománya van a búza és más gabonafélék termesztésének és feldolgozásának. A malmok egykor minden nagyobb folyónál jelen voltak, és az itt élők soha nem folyamodtak rovaralapú táplálkozáshoz, amely a délkelet-ázsiai régióra jellemző. Ezért nem látunk okot arra, hogy a szlovák lisztbe féreglárvákat, szöcskéket vagy tücsköket keverjünk” – jegyezte meg Milan Lapšanský.
A Szlovák Malomipari Szövetség főtitkára kifejtette, hogy az Európai Unió engedélyezte a lisztbogár élelmiszerként történő felhasználását a lisztekben, pékárukban, kekszekben, energia szeletekben és sajtokban is. A lisztek esetében az unió még azt is megengedte, hogy a termékben a rovarpor mennyisége akár a 20 százalékot is elérje, ami a termék súlyának egyötöde.
A lisztbogarak mellett Lapšanský szerint az Európai Bizottság számos kérelmet kapott más rovarfajok élelmiszeralapanyagként történő felhasználására is, mint például az alombogár, a rövid szárnyú tücsök, a házi tücsök vagy a vándorsáska. „A szlovák lisztből készült kenyér a szlovák vendégszeretet szimbóluma. Ezért csatlakozunk a Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetségének kezdeményezéséhez, hogy
ne használjunk rovar alapú nyersanyagokat a szlovák termékek gyártásában”
– hangsúlyozta Lapšanský.
A főtitkár arra is felhívta a figyelmet, hogy a rovarok fogyasztásának hosszú távú hatásai nem eléggé ismertek. Emlékeztetett, hogy az Európai Unió a világ legnagyobb élelmiszerexportőre, itt nincs fehérjehiány, mint néhány kontinensen más országokban. Az agrárium egyúttal hatalmas lépésekkel halad előre a digitalizációban és az ökológiai fejlesztésekben. „Nem akarjuk, hogy a szlovák gyerekek csak rovarokkal dúsított lisztet ismerjenek. Szeretnénk megőrizni a szlovák hagyományokat, a tiszta gabonából készült kiváló minőségű lisztet. A fogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a szlovák malmokból származó liszt vásárlásával valódi minőséget fogyasztanak” – hangsúlyozta a Szlovák Malomipari Szövetség főtitkára.