eur:
404.84
usd:
374.04
bux:
74233.04
2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Brehman és MTI/EPA/Erik S. Lesser

A csehek szerint Kamala Harris a „kisebbik rossz”

A csehek többsége azt szeretné, ha Kamala Harris lenne a következő amerikai elnök – derült ki a STEM/MARK ügynökség felméréséből, mely szerint körülbelül kétszer annyian kívánják az ő győzelmét Csehországban, mint Donald Trumpét. A friss felmérés eredményei alapján azonban inkább a kisebb rosszat keresik, mintsem egyértelmű szimpátiáról lenne szó.

A STEM/MARK ügynökség szeptember 26. és október 20. között végzett el egy közvélemény-kutatást, amely során 1018 – 18 évnél idősebb –cseh állampolgárt kérdeztek meg arról, hogy kit látnának szívesen a jövőben a Fehér Házban az Amerikai Egyesült Államok elnökeként. A felmérésből az derült ki, hogy a demokrata párti jelöltet, Kamala Harrist a megkérdezettek 53 százaléka, míg a korábbi elnököt, a republikánusok színeiben induló Donald Trumpot a válaszadók 27 százaléka támogatja, a maradék 20 százaléknak pedig nincs határozott véleménye a kérdésben.

„Kamala Harris oldalára gyakrabban állnak a 45 év alatti fiatal csehek, a magasabb jövedelmű háztartások tagjai, és főleg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők” – magyarázta Radek Pilecek kutatási elemző. A demokrata elnökjelöltet elsősorban a jelenlegi kormánykoalíció pártjainak szavazói támogatják, míg Donald Trumpot főként az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia, valamint a parlamenten kívüli Csehország és Morvaország Kommunista Pártja.

Az elemzésből kiderült, hogy a republikánus elnökjelölt győzelmét a férfiak nagyobb arányban szeretnék, mint a nők. Donald Trumppal inkább azok a csehek szimpatizálnak, akiknek nincs érettségijük, a 60 év feletti idősek és az alacsony jövedelműek. Regionális szempontból a morva vidéken élők jobban kedvelik őt, mint Csehország többi régiójában. Kamala Harris a legnagyobb támogatottságra a cseh fővárosban tenne szert, ahol a lakosok 65 százaléka áll mellette, míg Donald Trumpot csak a prágaiak 16 százalék támogatja.

Arra a kérdésre, hogy az emberek miért szeretnék az adott jelölt győzelmét, legtöbbször az a válasz érkezett, hogy számukra ő az elfogadhatóbb lehetőség. Donald Trump esetében a válaszadók 66 százaléka, Kamala Harris esetében pedig 48 százaléka gondolta így. A felmérés eredményei szerint Kamala Harris támogatóinak több mint negyede csak azért támogatja őt, hogy ne Donald Trump nyerje meg az elnökválasztást.

Kizárólag csak a személyiségük vagy pártjuk iránti szimpátia miatt nagyon kevés cseh állampolgár kívánja a két elnökjelölt győzelmét. A republikánus jelölt esetében ez az arány 22, míg a demokrata jelölt esetében 24 százalék. „A cseh lakosok körében Harris vagy Trump preferenciájának okai egyértelműen azt mutatják, hogy a legtöbb embernek egyikük sem szimpatikus, csak az elfogadhatóbb lehetőséget keresik” – jegyezte meg a kutatóintézet elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Parragh László: a magyar vállalkozások alapfilozófiája, hogy minél kevesebb külső beavatkozással hagyják őket élni

A versenyképes vállalkozásoknak olykor ki kell lépniük a komfortzónájukból ahhoz, hogy előnybe kerüljenek a piacon – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara elnöke beszélt a Demjén Sándor-program előnyeiről, a vállalkozások problémáiról és a versenyképesség fontosságáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Orosz szeszfőzdét támadott Ukrajna, elesett Hirnik – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Oroszország Voronyezsi területén dróntámadás ért egy szeszfőzdét. Ez már a második alkalom, hogy alkoholgyártó létesítményt ér ukrán támadás Oroszországban. A DeepState szerint az orosz erők elfoglalták a Donyeck megyei Hirnik települést, ahol egy 190 méteres tévétorony található, amely egykor ukrán tévéadást sugárzott a Donyeck megyei elszakított területekre. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×