eur:
399.68
usd:
361.96
bux:
72588.74
2024. október 3. csütörtök Helga
A szlovák légierő C-27J Spartan szállítógépe.
Nyitókép: Ministerstvo obarny SR

Kimentik a szlovákokat Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.

A pozsonyi kormány 30 katonát küld az országba, akik az evakuálást fogják segíteni. Már 31 szlovák állampolgár kért segítséget a minisztériumban és a libanoni szlovák nagykövetségen.

Az izraeli hadsereg és a Hezbollah közötti összecsapások, valamint a tervezett izraeli hadművelet fokozott kockázatot jelentenek a Libanonban tartózkodó szlovák állampolgárok biztonságára, közölte a szlovák védelmi minisztérium. A tervek szerint egy 45 utas szállítására alkalmas C-27J Spartan repülőgépet indítanak az országba.

Az evakuálás két szakaszban zajlik.

Az első fázisban Ciprusra, majd a második fázisban Szlovákiába szállítják a gépek a szlovák állampolgárokat, magyarázta a tárca. Ha lesznek szabad helyek a gépen, szükség esetén más országok állampolgárait is kimenekítik. Humanitárius segélyt is szállítanak majd a járatok. Robert Kaliňák védelmi miniszter a szerdai kormányülés után közölte, a minisztérium akkor kezdi meg az evakuálást, ha ezt a külügyminisztérium kéri. „Megtettük a szükséges intézkedéseket, hogy készen álljunk, ha ilyen kérés érkezik” – jegyezte meg a tárcavezető.

Juraj Blanár külügyminiszter az ülés után azt mondta, a hét végén el kell indulniuk a járatoknak. Az első katonai különgép 2,5 tonna humanitárius segélyt is szállít majd Bejrútba, főként élelmiszert és gyógyszert. „A térségben zajló fegyveres konfliktus miatt szenvedőket szeretnénk ezzel segíteni” – mondta Juraj Blanár.

A külügyi tárca vezetőjének tájékoztatása szerint már 31 szlovák állampolgár kért segítséget a minisztériumban és a libanoni szlovák nagykövetségen.

„Minden bizonnyal változni fog még a számuk” – jegyezte meg, és hozzátette, a szlovák különítmény más országok állampolgárait is kimenekíti. „Ahogy hasonló helyzetekben más országok evakuációs járatait mi is igénybe vesszük, most a cseh, a lengyel, a ciprusi és a horvát fél kért tőlünk segítséget. Ukrajnának is felajánlottuk a segítségünket, de egyelőre nem válaszoltak” – említette meg a szlovák diplomácia vezetője.

Juraj Blanár arról is tájékoztatott, hogy kedden megkezdte munkáját a nemzetközi operatív válságközpont. A nap 24 órájában működni fog a központ, és minden szükséges tájékoztatást megad a lakosságnak arról, mi a teendő válsághelyzetben. „Mindenekelőtt vegyék fel a kapcsolatot a bejrúti nagykövetségünkkel, ahol minden, az evakuálással kapcsolatos teendőről tájékoztatnak” – tette hozzá a miniszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.

Már a szlovákok is menekülnek Libanonból

Kiszámíthatatlanná vált a biztonsági helyzet a közel keleten, emiatt a szlovák védelmi minisztérium is kimenekíti Libanonból a szlovák állampolgárokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×