eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina
Midsection of woman using lancelet on finger
Nyitókép: IPGGutenbergUKLtd/Getty Images

Döbbenetes, ahogy trükköznek a fogyni vágyók csodagyógyszerével

Sokak megváltásként tekintenek korunk csodaszerére, az Ozempicre, amelyet eredetileg cukorbetegeknek fejlesztettek ki, de amely a fogyni vágyók elixírje lett. A népszerűségnek azonban ára van: gátlástalan bűnözők hamisítják vagy árulnak helyette mást, amivel életeket sodornak veszélybe.

A csalásokról tudósító Reuters egy 36 éves amerikai férfi esetét említi. Drew 400 kilométert autózott Texasból Mexikóba olcsó Ozempicért (hivatalos nevén szemaglutidért, amit az túlsúlyosság és a cukorbetegség kezelésére fejlesztettek ki.

Gyanúsak néztek ki azonban a fecskendők, amiket egy étteremként is működő patikában szerzett be. A közösségi médiaposztját olvasók azt mondták: nem azt kapta, amiért fizetett.

Három Reddit-felhaszáló szerint inkább inzulinra emlékeztettek a fecskendők. (Ha ezzel oltja be magát egy egészséges ember és megugrik a vércukor-szintje, az veszélyes lehet).

Az a bizonyos MP5B060-as sorozat

Az eset rávilágít a rendkívül keresett szerek egy szélesebb körű problémájára, amely lehetővé teszi a bűnbandák számára, hogy akár halálosan veszélyes hamisítványokat terjesszenek: a hamisított gyógyszer gyártási tételszámokra – írja a hírügynökség.

A gyógyszeripari vállalatok, köztük az Ozempicet gyártó Novo Nordisk a gyógyszereket tartalmazó tételeket a csomagolásra nyomtatott betű- és számkombinációkkal hitelesíti, amelyek alapján nyomon követhető a termék az adott országban.

A Drew által vásárolt hamis fecskendőkön az MP5B060-as sorozatszám állt, hogy hitelesnek tűnjenek.

A Novo számára a szám viszont egy Egyiptomba szánt, cukorbetegség elleni gyógyszerszállítmányt jelentett.

Az a tény, hogy Drew Mexikóban vásárolta a szereket, már sejtetni engedte, hogy valami nem volt rendben – bár fogyasztóként ezt nem vette észre.

A hibát, amelynek hátterében a gyógyszerek nyomon követhetőségének és biztonságosságának biztosítására irányuló törekvés áll, súlyosbítja az egészségügyi hatóságok által világszerte alkalmazott hiányos szabályozás.

Mire Drew megvásárolta a fecskendőket, az MP5B060 tételszámú hamisítványok legalább 10 országban bukkantak fel Azerbajdzsántól Észak-Macedóniáig.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023 júliusában figyelmeztetést adott ki az MP5B060 tételszámú termékekről, és az Interpol is figyelmeztetett tavaly, hogy az „inzulintollakat” átcímkézik és átcsomagolják, hogy Ozempicnek nézzenek ki.

Egyes országok betiltották a fenti számmal ellátott termékeket. Mások nem.

Segítenek a belső emberek

Sam Louis, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának korábban egészségügyi csalásokkal foglalkozó ügyvédje a Reutersnek elmondta, hogy

a bűnözők a gyógyszergyártó gyártó üzemében lévő korrupt kapcsolataik révén juthatnak hozzá a tételszámokhoz,

vagy egyszerűen csak megvásárolják a gyógyszert, és a szkennelési technológia segítségével lemásolják a csomagolást.

Mivel a WHO szerint világszerte legalább 890 millió ember szenved elhízástól, a kereslet óriási. Az Ozempic hatóanyaga, a szemaglutid átlagosan 15%-os fogyást eredményez. Egy olyan gyógyszercsoportba tartozik, amely csökkenti az étvágyat és lassabban üríti ki a gyomrot.

A Novo az Ozempic és a Wegovy, a szemaglutid súlycsökkentő változata, tavaly közel 19 milliárd dollár nettó árbevételt hozott. A vállalat közölte, hogy több ország hatóságaival együttműködve igyekszik fellépni mindkettő hamisítványai ellen.

Beazonosították a hamisítót?

A Novo globális termékbiztonságért felelős vezetője, Anne Devaud a Reutersnek elmondta, hogy a vállalat a Drew által megvásárolt hamisítványon szereplő tételszámmal kapcsolatban potenciálisan azonosított egy forrást, amelyet más vállalatok injekciós gyógyszereinek hamisított változatainak forgalmazásával is gyanúsít.

Öt hamisítás elleni szakértő és egy WHO-tisztviselő szerint az azonos tételszám széles körű előfordulása arra utal, hogy egy globális hamisítási művelet folyhatott.

„Tapasztalataink szerint, ha ugyanazok a tételek és címkézések fordulnak elő, akkor valószínűleg ugyanazok az emberek vagy esetleg több kisebb forgalmazó vásárolt egy nagy forrásból”

- mondta Rutendo Kuwana, a WHO nem szabványos és hamisított gyógyszerekkel foglalkozó csoportvezetője.

A csempészett tételszámok és az újracsomagolt inzulin csak a jéghegy csúcsa: a bűnözők eltéríthetnek vagy ellophatnak kórházaknak szánt gyógyszereket, mielőtt hamis címkékkel újracsomagolnák azokat.

Az is lehetőség, hogy tetszőleges folyadékot töltenek a fecskendőbe, vagy tablettákat nyomhatnak és hamisított csomagolásba helyezhetik őket - mondta a Novo szóvivője.

Tavaly év eleje óta 14 országban legalább 18 különböző gyártási tételszámot találtak hamis Ozempic fecskendőkön

a mellékhatásokról szóló jelentések és az egészségügyi szabályozó hatóságok bejelentései szerint.

A megoldás nem egyszerű. Egy törvényes Ozempic-tétel 280 000 fecskendőt tartalmaz; egyes országok betiltanak minden olyan terméket, amelyen a hamisítványokon található tételszám szerepel. Mások nem, mivel néhány hamisítvány miatt visszavonni egy egész szállítmányt csak tovább súlyosbítaná a hiányt – érvelnek.

Jared Davis, az Egyesült Államok Gyógyszerügynöksége volt hivatalnoka, jelenleg az Oberheiden ügyvédi iroda tanácsadója a hamisítással kapcsolatos kérdésekben, azt mondta: amikor ilyen nagy a kereslet, a kormányoknak nehéz megállítaniuk a hamisítványok terjedését.

Milliókat öl meg a hamisított gyógyszer

Ezt mondja az Egészségügyi Világszervezet, a WHO. Az amerikai Járványügyi Központ (CDC) egy évvel ezelőtti jelentése szerint például a hamis Oxycontin fájdalomcsillapító és más tabletták csak az Egyesült Államokban 55 ezer ember halálát okozták 2021-ben.

Közben hamisított Ozempicet legalább 30 országban fedeztek fel.

A szer az Egyesült Államokban roppant drága. Egy egy hónapon át tartó fecskendő ezer dollárba kerülhet. A korábban idézett Drew azt mondta: úgy hallotta, hogy a mexikói Nuevo Progreso városban ennek töredékéért, 200 dollárért lehet hozzájutni.

A helyszínen azt tapasztalta, hogy ez nem volt igaz, mert 350 dollárért jutott hozzá egy fecskendőhöz, de az még így is jóval olcsóbb volt, mint otthon.

Megkönnyíti a csalók dolgát a csomagolás

Az inzulint Ozempic-ként árusítani gyümölcsöző üzletnek tűnik. Ez a szer is olyan kék, előrecsomagolt fecskendővel rendelkezik, hogy az inzulin, amelyből egy-egy egység mindössze 9 dollárba kerül az Egyesült Államokon kívül.

A francia Sanofi által forgalmazott Apidra Solostar márkanevű inzulin kiszerelése is nagyon hasonlít az Ozempic-ére.

Közben hamisítják az Ozempic egyik versenytársát az Eli Lilly által gyártott Mounjaro-t.

Az amerikai gyógyszerügynökség jelentése szerint egy 61 éves amerikai nőt súlyos gyomorfájdalom és rohamok miatt kórházba szállítottak, miután tavaly januárban négy óra alatt 70 alkalommal hányt, azt követően, hogy a Mounjaro hamisított változatát vette be.

A szert egy ismeretlen egészségügyi tanácsadó adta el neki egy fiolában. Május elejére a nő részben felépült.

A gyógyszercégek most már eszközöket csomagolnak a gyógyszer mellé, amelyekkel meg lehet állapítani annak eredetiségét, de a hamisítók gyakran egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Az amerikai Belvédelmi Hivatal szerint a hamisított gyógyszerkereskedelem évi 431 milliárd dollárt termelő ágazat.

A hatóságoknak eddig egy személyt sikerül elfogni. Isis Navarro ellen májusban emeltek vádat hamisított Ozempic csempészete és terjesztése miatt.

A nyomozók szerint amíg nem kapnak konkrét információt, nehéz lesz megállapítani, hogy egy magányos szerencselovagot vagy a hálózat egy tagját kapcsolták-e le.

Címlapról ajánljuk
Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Balla Eszter: a Kaszás Attila-díj a közösségformáló munkámat is elismeri

Váratlanul érte és nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a Kaszás Attila-díj idei elismertje lehet - mondta az InfoRádiónak Balla Eszter. A színművész a jó hangulatú közösségi létezés fontosságáról is beszélt, mert szerinte ez szorosan hozzátartozik a 2007-ben elhunyt színészről elnevezett díj szellemiségéhez.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×