eur:
394.16
usd:
355.71
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
Process of production of bullets. Industrial concept. Factory equipment and macine. Steel. 3d rendering
Nyitókép: Pavel_Chag/Getty Images

Súlyos vád merült fel az Ukrajnának vásárolt lőszerek kapcsán

Lukas Wagenknecht cseh szenátor azt állítja, hogy a lőszerek, amelyeket Csehország az Ukrajnának szánt lőszergyűjtési kezdeményezés keretében vásárol, túlárazottak. Szerinte ennek eredményeképpen az ukránok kevesebbet kapnak belőlük, mint amennyit kellene. A cseh védelmi minisztérium azonban ezt visszautasítja. A cseh külügy pedig továbbra is kitart amellett, hogy Ukrajnának joga van orosz területen is védekezni az agresszió ellen.

Lukas Wagenknecht, az ellenzéki Kalóz párt szenátora a cseh lőszergyűjtési kezdeményezést „nagyszerű projektnek” nevezte, de véleménye szerint Csehország nem képes jobb áron vásárolni. „Sajnos a cseh hatóságok nem tudnak kedvezőbb áron vásárolni, ami azt eredményezi, hogy az ukrán hadsereg tízezrekkel kevesebb lőszert kap, mint amennyit kellene” – írta az X közösségi oldalon.

A cseh felsőházi képviselő az ukrán hatóságokra hivatkozik, amelyek szavai szerint minden információt megerősítettek. Elmondta, hogy szeretett volna foglalkozni ezekkel a „pazarló beszerzésekkel” a szenátus közpénzeket felügyelő bizottságának ülésén, néhány szenátor azonban megszavazta, hogy vegyék le ezt a pontot az ülés napirendjéről.

A cseh védelmi minisztérium reagált a megjegyzésére, és határozottan tiltakozott ellene.

A tárca tagadja, hogy a csehek által életre keltett lőszergyűjtési kezdeményezés pazarló és átláthatatlan lenne, és hogy a beszerzett tüzérségi lőszer túlárazott lenne. „Wagenknecht szenátor megalapozatlan, kontextusukból kiragadott információkat tett közzé. Lépése veszélyezteti az Ukrajnának szánt lőszerellátás biztosítását” – közölte a minisztérium.

A védelmi tárca zárt ülésen, bizonyos titoktartási szabályok betartása mellett akarja ismertetni a körülményeket. A szenátor szerint azonban a szenátusi bizottságban megvitatni kívánt információk közül egyik sem minősül titkosított adatnak. A minisztérium azzal védekezik, hogy nem akar az orosz hírszerző szolgálatok kezére játszani, ezért nem beszélhetnek nyilvánosan a beszerzésekről.

Kiemelték, hogy a projekt kezdetétől fogva nagy hangsúlyt fektetnek az átláthatóságra. A minisztérium szerint ennek alapja, hogy Csehországnak nincs döntési jogköre a folyamatban, csak közvetítő szerepet tölt be az adományozó országok számára. „Csehország csak ajánlatokat tesz a partnerországoknak.

Ha felmerülne a túlárazás vagy bármilyen kétes eljárás gyanúja, a partnerek biztosan nem működnének együtt”

– jegyezte meg a minisztérium.

Csehország az orosz támadás kezdete óta határozottan kiáll Ukrajna mellett, a politikai és humanitárius segítségen kívül folyamatosan fegyvereket és lőszert is szállít az ukrán kormánynak. A cseh lőszerbeszerzési kezdeményezés célja, hogy Ukrajnának lőszert vegyen Európán kívüli országokból a nyugati szövetségesek pénzügyi támogatásával. A védelmi minisztérium szerint Csehországnak az év végéig 500 ezer darab lőszert kellene leszállítania Ukrajnának.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a héten kijelentette, hogy Ukrajnának a nemzetközi jogrend szerint joga van az orosz támadás ellen Oroszország területén is védekezni. „Amennyiben igazságos békét akarunk, és nem csak a béke illúzióját akarjuk elérni, akkor a megoldást az az állapot jelenti, miszerint minden hadsereg visszatér a nemzetközileg elismert határok közé” – írta a cseh külügyek irányítója az X közösségi platformon megjelent bejegyzésében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás
csalfaság

A hűtlenségben kettős mérce tapasztalható itthon - mondja egy kutatás

A magas társadalmi státusz és a jó anyagi helyzet kevésbé fontos szempont a magyar embereknek a párkeresésnél, a többség inkább a figyelmességet, az érzelmi intelligenciát és a hűséget részesíti előnyben – mondta az InfoRádióban Bojár Ábel, az Opinio Institute kutatási igazgatója. Hozzátette: felmérésük alapján mind az érzelmi, mind a testi hűség nagyon fontos a magyarok számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×