eur:
393.12
usd:
362.67
bux:
73665.74
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozója az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban 2024. július 18-án. Középen jobbra Orbán Viktor miniszterelnök.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Lesz-e bojkott a következő, budapesti EPC-csúcson?

Magyarország rendezi az Európai Politikai Közösség következő csúcstalálkozóját. Az eseményt – úgy tűnik – annak ellenére megtartják, hogy egyes európai vezetők bojkottálni akarják az magyar uniós elnökség néhány rendezvényét.

Annak ellenére, hogy nem ideológiai rokonok, Sir Keir Starmer széles mosollyal üdvözölte Orbán Viktort a múlt héten, az angliai Blenheim palotában tartott Európai Politikai Közösség-csúcson. A felvételek azt sugallták, hogy magyar miniszterelnök is felszabadultnak tűnt brit kollégája társaságában, akinek országa gyökeresen más állásponton van az ukrajnai háború kérdésében. Starmer ugyanakkor szeretné új alapokra helyezni a kapcsolatokat az unió országaival.

A brit kormányfő a nyilvánosság előtt udvarias házigazdának bizonyult, és annak ellenére, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök leárulózta a magyar kormányfőt és sajtójelentések szerint más vezetők nem akartak a kamerák előtt együtt mutatkozni vele, bejelentette: Budapest rendezi a következő, őszi csúcsot.

Starmer tartózkodott Magyarország bírálatától, viszont méltatta Ukrajna védekezését, és másnap – ritka módon – a brit kormány ülésére invitálta Zelenszkijt. A bejelentés, hogy Magyarországon lesz a következő EPC-csúcs, olyan hangulatban hangzott el, amikor EU-s politikusok bírálták a Kijevet, Moszkvát és Pekinget érintő békemissziójáért a magyar kormányfőt.

Az Európai Parlament által elfogadott határozat az állította, hogy az unió képviseletében ment, amire nem volt joga és hogy uniós szerződéseket sértett meg. Azt is megemlítették, hogy Oroszország a kijevi látogatás után bombázott egy ottani gyerekkórházat, ami legkevesebb húsz életet oltott ki.

Mindezek nyomán néhány uniós tagállam közölte, hogy nem küld minisztereket a magyar EU-elnökség rendezvényeire. Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság külügyi főfelelőse, Josep Borrell pedig azt tervezi, hogy a magyarországi külügyminiszeri napján egy másik helyszínen rendez alternatív találkozót, ami a budapesti rendezvény de facto bojkottjára kényszeríti a külügyminisztereket (azokat is, akik amúgy nem értenek egyet a bojkottal).

Felmerül a kérdés, hogy ez nem sodorja-e veszélybe a november 7-i, budapesti csúcstalálkozót. A magyar kormány barátjának nem nevezhető Politico portál szerint nem. Az EPC ugyanis az EU-tagok és az azon kívüli európai államok laza fóruma (például az egyes körökben bírált Azerbajdzsán és az unióból kilépett Nagy-Britannia is a tagja), nem hoz konkrét döntéseket és nincs közös álláspont vagy közös nyilatkozat.

Érdekes módon a budapesti rendezvényt november 7-én, néhány nappal az amerikai elnökválasztások után tartják – amelyek fő esélyese az Orbán Viktorral szívélyes viszonyt ápoló Donald Trump.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Rajtaütés Németországban: iszlám központokra csapott le a rendőrség több tartományban is

Az önálló tartománynak számító Hamburgban és több más németországi tartományban radikálisnak tartott iszlám központokat kutatott át a rendőrség. A hatósági razziákra a hajnali órákban került sor, ezúttal is Nancy Faeser belügyminiszter utasítására. Hasonló országos rajtaütés volt tavaly novemberben is. Az egyesületeket a terrorizmus támogatásával, illetve alkotmányellenes tevékenység folytatásával gyanúsítják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×