eur:
390.58
usd:
359.99
bux:
0
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
DragonFire, brit lézerágyú. Forrás: MoD
Nyitókép: Forrás: MoD

A brit hadsereg már teszteli a filléres légvédelmi lézert – gyilkos találat egy csésze tea áráért

Futurisztikus fegyver kipróbálásába kezdett a brit hadsereg. Egy olyan lézerfegyver hatékonyságát vizsgálják, amely a modern légvédelmi rakéták árának töredékéből tud megsemmisíteni ellenséges célpontokat.

Brit katonák először lőttek lézersugárral több mint egy kilométerre lévő, szimulált ellenséges célpontokra és pusztították el azokat – közölte a védelmi minisztérium. Az intézmény szerint a lézerfegyver egyetlen alkalmazása – amivel képes támadó drónokat kilőni a levegőből – kevesebbe kerül, mint egy csésze tea – idézte a kommünikét a Sky News.

A katonai járműre szerelt eszközt még nem engedélyezték, de ha jóváhagyják a hadrendbe állítását, akkor a rakétáknál és az ütegeknél jóval olcsóbbá válhat a légvédelem.

A brit védelmi minisztérium által „úttörőnek” nevezett lézerfegyver-kísérleteket Porton Downban, a Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium lőterén végezték. Érdekes módon ebben a szupertitkos laboratóriumban folytak az 1950-es évekig biológiai- és vegyifegyver-kísérletek. A brit kormány azonban azt állítja, hogy ezzel már leálltak.

Porton Down a Szergej Szkripal egykori orosz ügynök és lánya ellen a közeli Salisbury városában 2018-ban elkövetett novicsokmérgezés után került ismét a figyelem középpontjába. Itt elemezték és azonosították a felhasznált idegmérget. Valójában a telep több épületből áll, amelyeket különböző ügynökségek használnak – így a légvédelmi lézert tesztelő védelmi minisztérium.

Magát a lézert az amerikai Raytheon hadászati vállalat fejlesztette ki. A kiadott közlemény szerint többféle páncélozott járműre szerelhető az eszköz.

A kísérlet akkor került napvilágra, amikor John Healey új brit védelmi miniszter bejelentette, hogy 6,5 milliárd font értékű partnerséget kötött a brit-francia MBDA védelmi céggel, fejlett, újabb generációs rakéták beszerzésére.

Közben azonban a brit kormány ismételten nem tudta megerősíteni, hogy sínen van-e a Királyi Légierő több milliárd fontos, új generációs Tempest vadászrepülőgépének megépítését célzó program, amelybe Japánt és Olaszországot is bevonták.

Illetékesek ugyanakkor megerősítették, hogy feltöltik a Storm Shadow rakétakészleteket. Ez az az eszköz, amelyből jelentős mennyiséget adták Ukrajnának a korábbi, konzervatív kormány idején. A kiadásokat annak ellenére erősítette meg az új brit kormány, hogy a múlt héten átfogó vizsgálatot indított a katonai költségvetésről.

A harcigép-program folytatását firtató kérdésre Sir Keir Starmer brit miniszterelnök kitérő választ adott, miközben a Sky szerint kétségek merültek fel a programmal kapcsolatban.

Még a választások előtt többször megkongatták a vészharangot a brit fegyveres erők kapcsán. Egyrészt mert történelmi mélypontra esett az állomány létszáma, egy amerikai tábornok azt mondta: már nincs a harcra fogható vezető hadseregek között. Egy volt védelmi illetékes pedig júniusban egyenesen úgy fogalmazott: semmilyen szintű konfliktusra nincs felkészülve a brit haderő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×