eur:
390.89
usd:
357.68
bux:
72539.74
2024. július 17. szerda Elek, Endre
III. Károly brit király integet a londoni Buckingham-palota erkélyéről a koronázási ünnepsége után, 2023. május 6-án.
Nyitókép: MTI/AP/Getty Images pool/Leon Neal

Új ciklust kezd a brit parlament - megcsörrent egy mobil

Károly brit uralkodó az új munkáspárti kormány programját felvázoló, hagyományos királyi pompa övezte beszéddel nyitotta meg a parlamentet. Egy kisebb incidens zavarta meg az uralkodót, miközben kint Gáza-párti fiatalokat vettek őrizetbe a rendőrök.

A Parlament Állami Megnyitása a brit politikai naptár nagy látványossága. A középkorból fennmaradt rítust – amely a hatalma nagy részét feladó uralkodó megmaradt jogkörét jeleníti meg – mindig élőben közvetíti a tévé.

III. Károly a szokásos módon hintón hajtott a Buckingham palotából Westminsterbe, szokásos módon szolgája, a Black Rod, a Fekete Pálca kopogott be a parlament ajtaján, miután becsapták előtte az ajtót. Pontosan oda koppintott, ahol az ajtó az évszázadok óta rámért ütésektől már elkopott. És a hagyomány részeként egy képviselőt egy ideig túszként tartottak fogva, mielőtt az uralkodó a Lordok Házában elmondta, mire is készül a kormány.

A teljes királyi díszben megjelent Károly fején ott ékeskedett a birodalmi korona és mellette ott haladt Kamilla királyné. Az alsó- és felsőház képviselői általában teljes csendben hallgatják, de

ezúttal megcsörrent egy mobiltelefon, ami a heves haragot váltott ki a hagyománytisztelők körében.

A lényegre térve: a király elmondta, milyen törvényeket kíván benyújtani a munkáspárti kormány. Ezek közé tartozik a vasúttársaságok államosítása és a beígért másfél millió otthon építését fékező bürokratikus akadályok felszámolása. Keir Starmer kabinetje továbbá azt ígéri: több rendőrt küld az utcára, és át akarja venni Rishi Sunak tervezetét arról, hogy az, aki idén 15 éves, a jövőben ne tudjon legálisan dohányárut venni. Átdolgozzák a mentális egészségről szóló törvényt, de egyelőre nem lesz tervezet a 16-17 évesek szavazati jogáról. Bár Sunak alatt a toryk készültek a mesterséges intelligencia szabályozására, a téma nem kapott figyelmet a beszédben.

Büntethetővé válnak az embercsempészek segítői – már azért is, ha csak kommunikálnak a francia partokon működő aktív embercsempészekkel vagy ha reklámozzák a szolgáltatásaikat. Viszont emlékezetes módon a Munkáspárt azonnal leállította az Ruandával kötött alku végrehajtását, hogy oda deportálják az illegálisan érkezett menedékkérőket.

A Labour-kormány további tervezett nagy intézkedése az állami energetikai cég, a GB Energy létrehozása. Azt állítja, hogy ezzel évi 300 fonttal - 140 ezer forinttal - szorítja le a háztartások energiaszámláját. Ezt úgy ígéri elérni, hogy csökkenti a földgázból előállított energia részesedését, és növeli a megújuló források arányát a mixben.

Ellentmondásos módon az új energiaügyi miniszter már a beszéd előtt letiltotta az új olajkoncessziókat az Északi-tenger brit részén – ami bírálói szerint gigantikus hiba –, és engedélyezte a földi telepítésű szélerőművek bővítését.

A BBC megjegyezte, hogy a legtöbb megújuló projektet hitelből finanszírozzák, és hogy most magasak a kamatok. A program parlamenti vitája előtt Starmer és elődje, Sunak barátságosan elbeszélgetett. Közben a rendőrök az épület előtt több, gázai tűzszünetet követelő fiatalt letartóztattak, szervezetük ugyanis előre szólt, hogy meg akarják zavarni az ülést, mert „kötelességük a békés eszközökkel való ellenállás”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

Navracsics Tibor: példátlan politikai lépés a Patrióták kiszorítása az Európai Parlamentben

A többi frakció nem akarja megadni azt a sikerélményt, hogy a pozíciók révén kohéziós pontok jöjjenek létre a pártcsoporton belül, inkább a frusztrációt és feszültséget akarja növelni a frakción belül – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Elon Musk kemény üzenetet küldött Olaf Scholznak: kancellár úr, mi ez?

A német közszolgálati csatorna egyik műsorvezető-humoristája sajnálkozott azon, hogy meghiúsult a Donald Trump elleni merénylet. Az X közösségi platformon vonta kérdőre a németországi Tesla-gyár tulajdonosa, a milliárdos Elon Musk a kormányfőt, aki eddig nem szólalt meg a szombati fegyveres támadás ügyében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.18. csütörtök, 18:00
Németh Zsolt
az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 17. 14:40
×
×
×
×