eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
A drónfelvételen migránsok gumicsónakban kelnek át a La Manche-csatornán 2023. augusztus 24-én. A brit belügyminisztérium jelentése szerint húszéves csúcsot ért el a benyújtott menedékkérelmek száma Nagy-Britanniában, a 2022. május és 2023. május közötti 12 hónapban 19 százalékkal nőtt a menedékkérők aránya. A közlemény szerint ezen időszakban 78 768 menedékkérelmet nyújtottak be a szigetországba illegálisan érkezők.
Nyitókép: MTI/EPA/Tolga Akmen

„Egyszer belehalok” – vallott a milliomos embercsempész

„Felkészültem a halálra” – mondta az Európában tevékenykedő egyik embercsempész, aki tavaly egymillió eurót keresett. A magát csak Taha néven említő férfi a Sky News-nak nyilatkozott a jövedelmező üzletről, amelyben rivális bandák fenyegetik egymást.

Baseballsapka, napszemüveg, az arcát elfedő kendő, eltorzított hang, amit amúgy sem hallani az angol szinkron miatt – csak így vállalta az interjút Európa egyik milliomos embercsempésze. Taha magát „egy fogaskeréknek" tartja a hálózatban, amelyben az a dolga, hogy a franciaországi Dunquerque partjainál csónakba terelje az Angliába vágyó illegális migránsokat. Mint a Sky News-nak elmondta,

„ezt a melót nem lehet úgy végezni, hogy nincs nálad fegyver. Ha vita van, éjjel eljönnek hozzád, és beléd eresztenek két golyót, majd eltűnnek”

– fogalmazott a férfi, és elismerte, hogy tavaly 800 ezer fontot, azaz közel egymillió eurót keresett.

„Április és november között sok munka van, nagy a kereslet a brit irányba – mesélte. – Tavaly 12 csónakot indítottam, mindegyikben 45-50 migránssal. Mindegyik 1500 font körül fizetett. Istennek hála, jó pénzt kerestem.”

Csak az idén 11 ezer ember fizetett a Tahához hasonló csempészeknek, hogy útnak indítsák a brit partok felé, miközben a francia hatóságoknak nincs elég emberük, hogy vesztegzár alá vonják a teljes partot. Arról nem beszélve, hogy nincs túl jó viszonyuk az unióból kilépett brit hatóságokkal és azokkal a brit politikusokkal, akik azt követelik, hogy ők fordítsanak forrásokat a migránsok visszatartására.

"Honnan jönnek a csónakok?" – tette fel a kérdést a Sky News Tahának. Válasza szerint Törökországból – Ausztrián, majd Németországon át – kerülnek Franciaországba. Vannak logisztikai felelősök, akik német raktárakban tartják a csónakokat és osztják el Hollandia, Belgium és Franciaország között – tette hozzá.

Mint elmondta: a migránsok általában barátok vagy rokonok segítségével jutnak el Dunkerque-ig. Az átkelési díjat egy úgynevezett utazási ügynöknél helyezik el. Amint az ügyfél biztonságosan átjutott Nagy-Britanniába, Taha megkapja a pénzt az ügynöktől. A közelmúltban volt olyan, hogy az angliai határőrség hajója egyetlen nap alatt 85 migránst mentett ki Kent grófság partjainál.

Viszont komoly pénzt veszíthet, ha az egyenként 13 ezer euróba kerülő csónakok elsüllyednek vagy kilyukasztja őket a francia rendőrség. Valamint őt teszik felelőssé, ha valaki meghal útközben. Az idén 250 ember tűnt el a La Manche-csatornában, egy hétéves kislányt pedig agyontapostak a csónakokba ugró migránsok, akiket üldöztek a rendőrök.

„A brit kormány azt mondja, a csempészek ölik meg az embereket, de mi mentőknek és nem gyilkosoknak tartjuk magunkat, mert az emberek önként indulnak el, nem mi kényszerítjük őket”

– hárította el magáról a felelősséget.

Arról is beszélt, hogy a különböző embercsempészbandák néha erőszakosan összecsapnak, gépkarabélyokkal is. „Beletörődtem, hogy ez a munka egyszer a halálomat okozza majd, de nem hagyom abba, máshoz nem értek” – fogalmazott.

Májusban a BBC nyomozása során fogták el Irakban Barzan Mazsídot, azaz a Skorpiót, 2021-ig a brit embercsempész útvonalat felügyelte.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Szakértő: 2025-ben jelentős drágulás jöhet a lakáspiacon

Tovább gyorsíthatja az ingatlanok drágulását az a kormányzati bejelentés, amely szerint jövőre az önkéntes nyugdíjmegtakarításokat adómentesen lakáscélra lehet fordítani. A becslések szerint ez a lehetőség 300 milliárd forint extraforrást hozhat a lakáspiacra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×