eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rishi Sunak brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2024. április 22-én. Sunak közölte, a parlament nem késleltetheti tovább az illegális bevándorlók Ruandába áttelepítését célzó törvénytervezet elfogadását. Szerinte az első repülőjáratok 10-12 hét múlva indulhatnak az afrikai országba.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg pool/Jason Alden

Hiába keménykedik Rishi Sunak, már csak a csodában reménykedhet

Páros lábbal szállt bele ellenfelébe Rishi Sunak a brit miniszterelnökjelöltek utolsó választási vitájában. A kormányfő olyan csodában reménykedik, mint amit 1992-ben a vesztésre álló John Major produkált, aki akkor kényelmes többséggel verte meg a Munkáspártot.

„Csúnyán viselkedett” – ezzel vádolják a brit kormányfőt, aki keményen támadta ellenfelét az utolsó választási tévévitában. Rishi Sunak szerint több száz millió fontba kerülne a Munkáspárt klímapolitikája és nem tudna mit kezdeni az illegális migránsokkal. Ennek ellenére a Labour elsöprő győzelemre számít.

A kormányfő olyan csodában reménykedik, mint amit 1992-ben a vesztésre álló John Major produkált, aki akkor kényelmes többséggel verte meg a Munkáspártot. Sunak ezzel a hittel indult neki a szerdai utolsó televíziós vitának és egyből ellenfele, a választók többsége által szürkének tartott Keir Starmer nyakának ugrott.

Aki rá és pártjára szavaz, az „feladja Nagy-Britannia határait” a Munkáspártnak,

„megadja magát a Munkáspárti adóemeléseknek és a 0-emissziós klímaterveknek, amelyek több száz milliárd fontjába fájnak majd az adófizetőknek” – ismételte.

Sunak kilencszer vonta kérdőre Starmert: mit kezd majd a már az országban lévő, 90 ezer illegális menedékkérővel. (Őket, Sunak terve szerint Ruandába deportálnák). Starmer – az egykor emberi jogokkal foglalkozó ügyvéd és az ügyészség volt vezetője – nem adott konkrét választ, azt mondta: „feldolgozzák a kérelmüket” és hogy néhányat hazaküldenek. „Hová? Iránba, Afganisztánba, Szíriába? Maga a tálibokkal vagy az ajatollahokkal fog tárgyalni? Maga palira veszi az embereket!” – csapta le a ziccert Sunak.

Starmer azzal vágott végül vissza, hogy a kormányfő deportálós tervének megvalósítása 300 évet venne igénybe.

A feszült hangulatú vitában azzal is odaszúrt a szupergazdag Sunaknak, hogy „ha többet hallgatná, mint mondanak az emberek, akkor nem lenne ennyire süket”.

A két politikus egymásnak ugrott még az adók, a sokat bírált egészségügy és a transzgender-kérdésekben. Utóbbiban a Munkáspártiak félénken egyensúlyoznak az egymásnak feszülő transz és feminista lobbik között, míg a toryk általában azt vallják, hogy az a nő, aki nőnek született, tehát aki férfiként jött a világra, de nőnek érzi vagy vallja magát, az ne menjen női öltözőbe vagy wc-be.

A Munkáspárt közben azzal próbálja demonstrálni a toryk erkölcstelenségét:

napirenden tartja a témát, hogy több konzervatív fogadóirodáknál tett meg téteket a választás napjára (a burkolt vád: belső információ alapján, nem fair módon).

Egyes konzervatív kommentátorok azt írták a vita után: hol volt eddig ez a harcos Rishi? A nézők szerint viszont döntetlenre jött ki a meccs – mármint a televíziós vita. Ami azt jelenti: a számok nagyon kegyetlen jövőképet vázolnak fel a 14 éve kormányzó konzervatívoknak. Más felmérések szerint 23,5%-on állnak a Labour közel 44%-val szemben, és az egyéni választókerületi rendszer sajátosságai miatt a Munkáspárt 462 helyre számíthat a 632 fős parlamentben, ami az összes hely 73%-a.

A toryk közben történelmi pofonra készülhetnek, mert 76 helyük lehet, ami az összes mandátum mindössze 12%. Azaz, a Labournek HATSZOR annyi képviselője lesz, mint a jelenleg többségben lévő konzervatívoknak. Rishi Sunaknak tényleg szüksége van a csodára.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×