eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Szlovákia: a szamárköhögés nyugatot, a sárgaság keletet "választotta"

Évtizedekkel előtt leszámoltak velük, most mégis szinte elfelejtett diagnózisokkal kell szembenézniük a betegeknek Szlovákiában. Az ország keleti régióiban a sárgaság, a nyugati felében pedig a szamárköhögés okoz egyre nagyobb gondokat.

A sárgaság a gyermekeket és a gyengébb immunrendszerű időseket veszélyezteti a leginkább, figyelmeztettek a szakértők.

Kelet-Szlovákia egyre több járásban jelenik meg a betegség, a fertőzöttek többsége óvodás vagy iskoláskorú gyermek. Már nemcsak a falvakban, hanem a városokban is felütötte a fejét a betegség, például Felsővízközben.

„Az év eleje óta 47 beteget regisztráltunk, az esetek száma folyamatosan emelkedik. A pácienseket az infektológiai osztályon helyezzük el” – nyilatkozta a Markíza televíziónak Ingrid Senajová járványügyi szakember. Felsővízköz térségében április elején, húsvétkor tört ki a járvány a helyiek szerint. Három szociális lakásként szolgáló épületegyüttesben regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt megelőzően februárban jelentettek sárgaság-járványt Kelet-Szlovákiából. Akkor a Tőketerebesi járás több településén regisztrálták a betegeket, köztük a többségében magyarok lakta Királyhelmec egyik településrészén is.

Ingrid Senajová rámutatott, hogy a sárgaságot okozó hepatitis A vírus széklettel ürül és érintkezés útján terjed. „Fontos a személyes higiénia betartása. Nem szabad egy pohárból inni, és ugyanazt a szál cigarettát szívni” – figyelmeztetett a szakember. Mivel a betegség akár ötven napig is lappanghat az emberi szervezetben, közel két hónapig megfigyelik azokat, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel. Védőoltással meg lehetne állítani a betegség terjedését, azonban nincs elegendő vakcina a gyermekek beoltására.

Nyugaton

Hasonló a helyzet a Nyugat-Szlovákiában fertőző szamárköhögéssel is, amely ellen szintén a védőoltás nyújthatna immunitást. De Szlovákiában jelenleg hiánycikknek számítanak a betegség elleni, főként a 13 éves gyermekek és felnőttek immunizálására szolgáló emlékeztető oltásokhoz használt vakcinák. Tatiana Červeňová országos tiszti főorvos szerint az aktuális hiány nem okoz gondot. Szükség esetén a gyermekorvosok készek célzott tesztelést végezni a szamárköhögésre.

Az év elejétől áprilisig már több mint hetven szamárköhögéses esetet jelentettek Pozsony megyéből. Országosan is nő a betegek száma. A tiszti főorvos úgy tájékoztatott, hogy az év eleje óta már összesen 390 beteget azonosítottak országszerte, többet, mint korábban az egész tavalyi esztendő folyamán. Pozsony megyében a legtöbb fertőzött egy év alatti gyermek, aki még nem kapta meg a védőoltást. Tatiana Červeňová elmondta, egyre kevesebb gyermek kapja meg a kötelező védőoltásokat, emiatt újabb gócpontokban jelenhet meg a betegség.

A Közegészségügyi Hivatal folyamatos kapcsolatban van az egészségügyi minisztériummal a helyzet kezelése érdekében.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×