eur:
394.5
usd:
366.84
bux:
71929.73
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök egyik támpogatója a New Hampshire állambeli Manchesterben tartott előválasztási kampánygyűlésen 2024. január 20-án. New Hampshire-ben január 23-án tartanak republikánus párti előválasztást. Az elnökválasztást november 5-én rendezik az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Egyre inkább Donald Trump a menő az amerikai fiataloknál, de lehet, hogy hiába

A legutóbbi amerikai elnökválasztások óta kis mértékben nőtt Donald Trump fiatal támogatóinak tábora. Egy részük egyszerűen hithű konzervatív. Mások azonban Joe Biden demokrata elnök életkora és külpolitikája miatt választanák inkább Trumpot.

Miért van az, hogy 2016 óta 4 százalékkal több 19-29 év közötti amerikai választaná Donald Trumpot? Konkrétan, a Reuters/Ipsos felmérése szerint 2016-ban ennek a korcsoportnak a 24 százaléka voksolt rá négy évvel később már 26 százalék és az idén további 2százalékkal többen választanák őt – azaz 28 százalék.

Erre kereste a választ a Reuters hírügynökség, amikor 20 Trump-párti fiatal amerikait kérdezett meg a témában. 19 közülük fehér, egy fekete és 9-en első választók.

A 23 éves és kisfiús arcú Isayah Turner esetében nem kell csodálkozni. Ő tipikus Trump-támogató. Édesanyjával visz egy kutyatenyésztő vállalkozást, ő is az olajkitermelésért van, mint a de facto elnökjelölt és hozzá hasonlóan ellenzi a fegyvertartás korlátozását és az illegális bevándorlást is.

„Egy dolgot nem tudok mondani, amivel Trump felidegesített volna elnökként. Biden esetében temérdek dologgal nem értek egyet”

– mondta.

Más fiatal szavazók azonban éppenséggel elfordultak az elnöktől – és sodródhatnak át Trump táborába, a Gázában háborút folytató Izrael támogatása és Biden életkora miatt.

A Reuters többszáz, fiatal Trump-támogatót látott a Wisconsin állam-beli Green Bay-ben tartott kampányeseményen és szerinte „jelek mutatkoznak arra, hogy a fiatalok lassan kezdenek megbarátkozni a Republikánusokkal”. Mindez annak ellenére történik, hogy Biden megpróbál kedvezni nekik, például a diákhitelek elengedésével, a megfizethető lakhatás kiterjesztésével vagy az abortusz-korlátozások visszafordításával.

A hírügynökségnek válaszoló – és a Trump-kampányeseményen megjelent – amerikai fiatalok legtöbbje azt mondta: az infláció és a gazdaság állapota miatt szavazna az exelnökre. Ez a csoport úgy érzi, hogy nehezebb az élete az áremelkedések miatt és nem hatja meg, hogy Biden alatt alacsonyabb a munkanélküliség és magasabbak a részvényárak.

„Normális a fizetésem, de nem tudok megengedni magamnak egy otthont” – mondta a 26 éves Steve Wendt, kórházi biztonsági őr, aki szerint „itt az ideje, hogy egy

olyan ember üljön be a hivatalba, aki leszorítja nekünk az árakat”.

A legtöbb fiatal válaszadó azzal is egyetértett, hogy Trump nem túl lelkes Ukrajna támogatásában.

„Nekem nem nagyon tetszik, amit Ukrajnában csinálunk. Amikor Trumpot hallom, ő nagyon hazafias, azt mondja, Amerika az első és ez tetszik” - magyarázta Collin Crego, 19 éves diák, aki szerint a külföldre utalt pénzeket otthon kéne elkölteni, például a drogfüggőség elleni harcra.

Egyetlen republikánus fiatalt sem zavart a Donald Trump elleni négy büntetőjogi ügy és az sem, hogy megpróbálta érvényteleníttetni a 2020-as választási eredményt. A 20 éves Caitlyn Huenink szerint más fiataloknak nem tetszik Trump-pártisága, de az utóbbi időben az egyetemén változásokat lát.

„Nyíltabbak, több barátom lett republikánus” – mondta.

Ez a pillanatkép azonban egyelőre nem jelenti azt, hogy Biden kezdené látványosan elveszítené a fiatalokat, akiknek még mindig 51 százaléka akar rá szavazni

az Economist/YouGov felmérése alapján.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzSzU) beszámolt arról, hogy elfogtak egy csoportot, amely meg akarta dönteni a hatalmat Ukrajnában – számolt be az Ukrajinszka Pravda. Az orosz alakulatok megkezdték a Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork ostromát. A városra elkezdték szórni a hatalmas pusztítást végző FAB-3000-es bombákat is. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×