eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A román légierő is az F-16-ost választotta. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Szlovákia kapott két F–16-ost, de elvesztett egy légvédelmi rendszert

Olaszország visszaveszi a tavaly Szlovákiába telepített légvédelmi rendszerét, de hamarosan érkeznek az új F-16-osok.

Olaszország visszahívja Szlovákiából a tavaly Malacka mellé telepített SAMP/T Mamba légvédelmi rendszert – jelentette be szombaton Robert Fico kormányfő azzal, hogy az olaszoknak arra máshol van szükségük. A szövetséges országok az ukrajnai háború kezdete óta segítik a szlovák légtér védelmét, amikor is Eduard Heger kormánya a szovjet gyártású S-300-as rakétarendszert átadta Ukrajnának. Ezt követően telepítették Szlovákiába az amerikai Patriot-ütegeket, ám tavaly ezeket is felváltotta az olaszok SAMP/T légvédelmi rendszere, amelyek hatékonyságát a napokban Robert Fico miniszterelnök megkérdőjelezte.

A Facebookra szombaton feltöltött videóüzenetében pedig már arról beszélt a kormányfő, hogy értesítést kapott az olasz kormánytól, amely szerint az olaszok kivonják Szlovákiából az egy évre kölcsönadott légvédelmi rendszerüket, mert máshol is szükségük van rá. Robert Fico ennek kapcsán feltette a kérdést, hogy ki fogja megvédeni az ország atomerőműveit és más stratégiai célpontjait. A miniszterelnök ugyanakkor arról nem tájékoztatott, hogy a szövetségesek egy másik rendszert telepítenek-e helyette Szlovákiába.

Egy nappal Fico bejelentése előtt viszont

Robert Kaliňák szlovák védelmi miniszter hivatalosan is átvette az Egyesült Államokban az első két F-16-os vadászgépet.

Az ünnepélyes átadásra a Lockheed Martin vállalat greenville-i gyárában került sor Dél-Karolinában. A két gépet Szlovákiába repülésük előtt az USA-ban fogják használni a pilóták és a műszaki személyzet kiképzésére. „A két F-16-os új korszak kezdetét jelenti Szlovákiában” – szögezte le Robert Kaliňák, aki emlékeztetett, hogy Szlovákia lesz az első európai ország, amelynek a vadászrepülő legújabb típusa, a Fighting Falcon áll majd a rendelkezésére.

Az amerikai vadászgépek abban lesznek a szlovák hadsereg segítségére, hogy az ismét saját maga tudja megvédeni a szlovák légteret német, cseh, lengyel és magyar segítség nélkül. „Az ügyes és bátor katonáink nélkül nem tudnánk garantálni országunk területének és polgárainak védelmét. Kötelességünk a lehető legnagyobb biztonságot nyújtani a fegyveres erőink számára, és ezzel minimalizálni a lehetséges emberveszteséget. A modern F-16-osok a legjobb minőséget, és ezzel a biztonságot jelentik katonáink számára” – jelentette ki a szlovák védelmi tárca vezetője.

Szlovákia még 2018 végén kötött szerződést 14 F-16-os amerikai vadászgép megvásárlásáról, leszállításuk a világjárvány miatt késett.

A két vadászgép a második negyedévben érkezik meg az országba, a többi várhatóan 2025-ben.

Robert Kaliňák Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel is találkozott a Pentagonban. Mindketten kihangsúlyozták a NATO egységének fontosságát. A szlovák védelmi tárca vezetője megerősítette, hogy Szlovákia elszánt a hadsereg modernizálását illetően.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×