eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Forró Krisztián hivatalos Facebook-oldala

Hatalmas fogadási pénzt kaszálhat, ha magyar elnöke lesz Szlovákiának

Elképzelhető, hogy mégis tizenegyen indulnak a szlovák elnökválasztáson. A Legfelsőbb Bíróság ugyanis helyt adott Róbert Švec indítványának, akinek elnökjelöltségét a házelnök korábban visszautasította. Öt héttel a választás előtt a fogadóirodák is „beárazták” már a jelölteket.

Február 9-én a pozsonyi parlamenti iroda elutasította Róbert Švec köztársaságielnök-választáson való indulását. Az indoklás szerint a szélsőjobboldali Szlovák Megújhodási Mozgalom elnöke nem teljesítette az induláshoz szükséges feltételeket. Az iroda közölte, hogy Švec január 30-án petíció formájában leadta az induláshoz szükséges lakossági aláírásokat – amelyekből a törvény szerint legalább 15 ezerre van szükség –, de ezt a számot nem érte el. Az érintett a versenyből való kizárására reagálva elmondta, „valaki nagyon aggódik amiatt, hogy az elnökválasztási kampányban olyan nézeteket mutatnánk be az országos médiában, amelyek kényelmetlenek a jelenlegi szlováktalan rendszer, a liberális demokrácia számára.”

Róbert Švec ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely ítéletet hozott az ügyében. A Markíza televízió információi szerint a bíróság végül helyt adott a panasznak, így a szélsőjobboldali jelölt mégis indulhat a választáson. A házelnök viszont egyelőre még nem döntött az ügyben, szóvivője azt nyilatkozta, hogy áttanulmányozzák a bírósági határozatot, és majd csak ezután tájékoztatják a nyilvánosságot.

Ha Róbert Švec mégis indulhat, akkor a szlovák államfői székért összesen tizenegyen szállnak harcba. A felmérések szerint Peter Pellegrininek és Ivan Korčoknak van a legtöbb esélye a győzelemre, s ezt a fogadóirodák is hasonlóképp látják. A két favorit esélyei közelebb kerültek egymáshoz az elmúlt két hétben. Ahogy a közvélemény-kutatások is sugallják, a küzdelem szoros lehet, ami a szorzóknál is megmutatkozott. Peter Pellegrini győzelmének szorzója 1,5-ről 1,7-re emelkedett, Ivan Korčok szorzója pedig 2,4-ről 2-re csökkent. Őket Štefan Harabin követi a sorban, akinek a győzelmére ezerszeres pénzt fizetnének ki a fogadóirodák, míg

a magyar jelölt, Forró Krisztián győzelme esetén négyezerszereset.

Az idei államfőválasztáson még nem lehet postai úton szavazni, a kormány programnyilatkozata szerint a következő, 2029-es államfőválasztáskor viszont már élhetnek a választópolgárok ezzel a lehetőséggel. A belügyminisztérium várhatóan 2025 első negyedévében nyújtja be a választási törvény módosításának tervezetét – közölte az állami hírügynökséggel a tárca sajtóosztálya. A minisztérium egyelőre nem pontosította a rendszer működésének részleteit. „Az elnökválasztás március 23-i első, majd április 6-i második fordulójában csak a kijelölt szavazóhelyiségekben lehet leadni a szavazatot” – tájékoztatott a belügyi tárca.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×