eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Zuzana Caputova szlovák államfő (j) voksol egy bazini szavazóhelyiségben 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján.
Nyitókép: MTI/TASR/Michal Svítok

Ketten már biztos megmérkőznek az államfői posztért Szlovákiában – még egy hét maradt a jelölésre

A jelenlegi köztársasági elnök, Zuzana Čaputová mandátuma július 15-én jár le, az államfői tisztségért Ivan Korčok és Peter Pellegrini már biztosan indul.

Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök mandátuma június 15-én lejár, az államfő már tavaly bejelentette, nem indul újra a tisztségért. A szlovák elnökválasztáson kétféle módon lehet indulni. Elnökjelöltet legalább 15 parlamenti képviselő állíthat, a polgári jelölteknek pedig legalább 15 ezer választópolgár aláírását kell összegyűjteniük.

A második legnagyobb szlovák kormánypárt, a Hlas képviselői hétfő délután hivatalosan is leadták pártelnökük, Peter Pellegrini parlamenti elnök jelölését az államfői posztra. A Hlas 26 tagú frakciójának aláírásait iktatták a pozsonyi törvényhozás épületében. Hivatalosan ezzel Peter Pellegrini lett a második jelölt, aki harcba száll Szlovákia köztársasági elnökének székéért. Az első Ivan Korčok diplomata, volt külügyminiszter, aki múlt pénteken adta le a parlamentben az elnökjelöltségéhez szükséges aláírásokat tartalmazó íveket. Több mint 40 ezer aláírást gyűjtött össze a lakosoktól. A törvény értelmében a posztért olyan 40 évnél idősebb szlovák állampolgár indulhat, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye.

Mindkét jelölt – Peter Pellegrini és Ivan Korčok is – Besztercebányáról származik, és mindketten tapasztalt politikusnak számítanak. Ám míg Korčok a kormány ellensúlyaként tekint az elnöki posztra, addig Pellegrini együttműködésre törekszik. „Az elnöki posztra a kormány ellensúlyaként tekinteni téves szemlélet” – fogalmazott Peter Pellegrini, aki megválasztása esetén lemondana pártja, a Hlas elnöki posztjáról és a parlament házelnöki tisztségéről is.

Peter Pellegrinin és Ivan Korčokon kívül más jelölt még nem adta le a jelöléshez szükséges dokumentumokat. Erre január 31-ig van lehetőség. Indulási szándékát korábban Ján Kubiš, Robert Fico miniszterelnök egyik korábbi kormányának külügyminisztere is bejelentette már. Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke is gyűjti még az aláírásokat. A legkisebb kormánypárt elnöke annak ellenére is megméretteti magát, hogy Robert Fico kijelentette, pártja, a Smer ebben a kérdésben teljes mértékben Pellegrinit támogatja. A szlovákiai magyar párt, a Magyar Szövetség decemberi kongresszusán pedig arról döntött, hogy Forró Krisztián pártelnök lesz a párt saját köztársaságielnök-jelöltje.

Az elnökválasztási kampány már január 9-én elkezdődött. A jelölteknek ettől a naptól számítva minden kampányra fordított összeget egy transzparens számlán kell vezetniük, amelyet nyilvánosan is hozzáférhetővé kell tenni. A jelöltek a kampány során összesen legfeljebb félmillió eurót költhetnek el. A választás napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe. Az elnökválasztás első fordulója két hónap múlva, március 23-án, szombaton lesz. Az esetleges második fordulóra április 6-án kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×