eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
Nyitókép: X/N12

Saul dala: Gázában lelte halálát Izrael eurovíziós reménysége

A gázai harcokban, katonaként esett el az az izraeli fiatal, akit az ország 2024-ben az Eurovízió gálájára küldhetett volna. Közben Nagy-Britanniában botrány robbant ki a helyi eurovíziós-előadó körül, aki „népirtó, apartheid” országnak nevezte a zsidó államot.

Saul Greenglicket tartalékosként vetették be a Gázában folyó, sokat bírált izraeli hadműveletben. A 26 éves fiatalember néhány hete még – eltávozása idején – egyenruhában lépett fel a „The Next Star” című dalversenyen, amely az eurovíziós előválogató. Karácsony napján azonban életét vesztette a gázai harcokban.

A hadnagyi rangjelzést viselő, kopaszra borotvált katona a versenyen egy népszerű izraeli balladát adott elő a súlyos fájdalommal való együttélésről. A Times of Israel szerint a zsűri beszavazta a válogató következő fordulójába, miután azt mondták neki, „őstehetség és lenyűgöző a hangja”.

Az egyik zsűritag azt is megjegyezte: örül, hogy egyenruhában látja, mert „megnyugtató egy ilyen embert egyenruhában látni. Örülnék, ha te képviselnéd Izraelt az Eurovízión”.

A brit jelölt Izrael ellen kampányolt

Az azonban, amit hazafias tettnek látnak Izraelben, arra máshol az immár – a Gázát eddig kormányzó Hamász állítása szerint – több tízezer polgári halottat követelő öldöklésként tekintenek.

Emiatt robbant ki botrány a brit eurovíziós előadó, Olly Alexander körül.

Ő ugyanis egy olyan nyilatkozatot írt alá, amely népirtással vádolja Izraelt és „apartheid államnak” nevezi.

Alexandert két hete nevezte meg a szigetország eurovíziós képviselőjeként a BBC és ő utazhat a jövő évi, Malmőben rendezendő gálára.

Az énekes azonban nemrég aláírta egy LMBTQ+ aktivistacsoport levelét, amely azonnali tűzszünetet követel Gázában és azt, hogy Izrael engedje be a segélyszállítmányokat.

(Az izraeli kormány eddig elutasította a tűzszünetet és az ötlet az ENSZ-ben is elbukott az Egyesült Államok vétója miatt. A Netanjahu-kormány hitet tett, hogy megsemmisíti a Gázát uraló Hamászt, miközben naponta érkeznek megrázó képsorok palesztin polgári lakosok haláláról.)

Alexander és a Voices4London aktivistacsoport nyilatkozata szerint „mint a queer-közösség tagjai, nem tudjuk tétlenül nézni, hogy az izraeli kormány folytatja egész palesztin családok likvidálását. Egyszer már közöltük, a hallgatás egyenlő a halállal. Most nincs itt a hallgatás ideje. (.)

„Nem tudjuk függetleníteni ezeket a közelmúltbeli tragédiákat a megszállás erőszakos történelmétől. A mostani események csak Izrael állam apartheid rezsimjének eszkalációi, amely etnikai tisztogatást folytat”

– írták és elutasították, hogy „a palesztinbarát és anticionista álláspont bármely módon erősítené az antiszemitizmust”.

A gázai háború körüli vita átcsapott a brit utcákra

A konfliktus hatalmas ellentétet váltott ki Nagy-Britanniában, ahol rendszeresek a tüntetések, amelyeken az erőszakot pártoló szlogenek is elhangzanak és ahol a zsidók újabban megfélemlítve érzik magukat.

A Hamász és a Hamász-hívek mérsékeltebb brit ellenfelei megjegyzik: a melegek és a szexuális kisebbségek tagjai éppenséggel Izraelben élhetnének nagyobb nyugalomban és nem sok jóra számíthatnának Gázában, mivel életveszélyben lennének a Hamász miatt.

Mások egyenesen azt üzenik nekik: ha ennyire fontos nekik az ügy, akkor utazzannak Gázába és nézzék meg, milyen „hálával” fogadnák őket. Egy Izrael-barát csoport valamivel civilizáltabb hangnemben azt írta Alexandernek:

„világos, hogy a TikTok Közel-Keleti Egyetemén végzett. Örömmel megszervezünk egy utat az október 7-i mészárlás izraeli helyszíneire, ahol ünneplik, óvják és becsben tartják az LMBTQ+ jogokat. Sajnos, a szomszédaink ezeket nem tudják garantálni.”

Azt követően, hogy Alexander aláírta a nyilatkozatot, a brit Kampány az Antiszemitizmus Ellen nevű csoport és az izraeli kormány is követelni kezdte, hogy ne ő legyen az Egyesült Királyság eurovíziós versenyzője. A szervezet emlékeztetett a brit földön megugrott antiszemita incidensek számára.

A vasutakon és más közlekedési eszközökön való rendfenntartásért felelős Brit Közlekedési Rendőrség épp most adta ki év végi adatait, amelyek szerint

közel 1000-1000 százalékkal emelkedett az antiszemita és iszlamofób incidensek száma

az előző évhez képest.

Bojkottfelhívás Izrael ellen

Visszatérve az izraeli eurovíziós-aspiránsra, Greenglick december 14-én azt írta a Facebookon, hogy „másképp képzeltem az évet, azt reméltem, az álmaimat valósíthatom meg... ehelyett egy régi álmot élek át, harcolok az országomért”.

Az egészségügyi tanácsadó a Nahál-dandár soraiban esett el, Gáza északi részén.

Az Európai Műsorszóró Unió (EBU) közölte, hogy a bojkottfelhívások ellenére engedi indulni Izraelt a malmői gálán. A bojkott egyik támogatója az Izlandi Zeneszerzők és Szövegírók Szövetsége, amely felszólította az ország közmédiumát, hogy ne induljon a versenyen, ha Izrael részt vehet rajta. (Az izlandi versenyzők már 2019-ben palesztin zászlókkal tüntettek Izrael részvétele ellene, amikor Dana International győzelme után Tel Avivban tartották a gálát.)

Emellett a BDS, a (Bojkottálj, Ne fektess be, Szankcionálj) nevű, Izraelt rendszeresen bíráló csoport is tiltakozott.

"Nincs politika"... de az izraeliek részt vehetnek, az oroszok nem

Az Eurovízió jelenlegi álláspontja az, hogy a dalverseny egy „nem politikai esemény, amely egyesíti a világ nézőit a zenén keresztül”. Ez azonban nem zavarta meg őket, hogy az Ukrajna elleni inváziót indító Oroszország jelöltjeit kizárják. (A 2023-as gálát az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg.)

Közben az orosz hatóságok körözést adtak ki az ukrán képviselő, a 2016-ben egyszer már Eurovízió-győztes Jamala ellen „az orosz fegyveres erőkről szóló hamis információ terjesztése miatt”. Egy 2022-es törvény szerint például az ukrajnai invázió „háborúként” történő említése is bűncselekmény lehet.

A krími tatár származású énekes győztes dalát, az 1944-et nehéz nem politikai üzenetként látni: „idegenek jönnek be a házadba és mindnyájunkat megölnek, de azt mondják, nem bűnösök”.

Az 1944-es dátum arra a tragédiára emlékeztet, amikor Sztálin a megszálló németekkel való együttműködés vádjával az egész krími tatár nemzetet – 200 ezer embert – Ázsiába száműzte, és a keletre tartó marhavagonokban sokan meghaltak.

A krími tatárokat nagyobb tömegben csak a peresztrojka idején, az 1980-as években engedték visszatérni.

Jamalát 2016-ban, két évvel a Krím elcsatolása után jelölték Ukrajna képviselőjének a versenyre, és a tényt az oroszok ellenséges és politikai lépésként látták. Megpróbálták letiltatni Jamalát, de ez nem sikerült.

Oroszország viszont továbbra sem vehet részt a gálán.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.

Kevés a nevelőszülő, az örökbefogadás segítésével oldaná meg a helyzetet a kormány

Felgyorsítja a kórházakban hagyott újszülöttek örökbefogadási eljárását a kormány. Az elmúlt hónapokban már havonta csaknem kétszáz gyermek volt a kórházi osztályokon úgy, hogy a rokonaik nem keresték őket. Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa fővárosszerte akciókkal hívja fel a figyelmet a kórházban hagyott csecsemők ügyére és az országos nevelőszülő-hiányra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Amerika tagadja az offenzíváról szóló híresztelést, Izrael hadserege megtorlást tervez - Híreink a közel-keleti konfliktusról vasárnap

Izrael azzal fenyegetőzik, hogy lebombázza Irán energetikai infrastruktúráját. Teherán elkezdte menekíteni az olajszállító tankereit, majd újabb, szintén energetikát érintő válaszcsapással fenyegette meg Izraelt. Jeruzsálem folytatja Libanon déli részének megszállását. Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője szerint az izraeli csapatok péntekig legalább 440 Hezbollah-katonát öltek meg a dél-libanoni szárazföldi műveletek során. Az Egyesült Államok különleges megbízottja határozottan cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint Washington jóváhagyta volna Izrael esetleges libanoni szárazföldi offenzíváját. Az izraeli hadsereg szóvivője bejelentette, hogy az ország megtorolja az Irán által indított rakétatámadást, de ennek időpontját és módját még nem határozták meg. Cikkünk folyamatosan frissül a közel-keleti harcok legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×