eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Repülőgép próbál leszállni az orkán erejű szélben a Leeds Bradford repülőtéren 2023. december 21-én. A Pia névre keresztelt vihar az előrejelzések szerint az este folyamán csap le a Dániára, majd Észak-Angliára és Skóciára.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Danny Lawson

Nagy-Britanniának megártott (a) Pia - hatalmas a közlekedési káosz

Nagy-Britanniában káoszt okozott a közlekedésben a szigetországra lesújtó vihar. A Pia névre elkeresztelt időjárási jelenség épp a nagy karácsonyi hazautazások előtt csapott le. Vonatokat és légijáratokat töröltek és egy sztrájk miatt lezárták a Csalagutat.

Driving home for Christmas – azaz, hazavezetek karácsonyra – így szól Chris Rea világszerte kedvelt slágere. Úgy tűnik, sokaknak ez az opció marad, de még lehet, hogy ez is veszélyes a Nagy-Britanniára zúdult viharos szelek miatt.

A londoni Euston pályaudvarról északra tartó vonatokat három órára törölték és több száz embert hosszú időre kizártak az állomásról. A közeli King’s Cross vonatforgalma késett, miközben hatalmas tömeg verődött össze a csarnokban a késéseket bejelentő kijelzőket figyelve.

A francia dolgozók váratlan sztrájkja miatt egy időre leállt a Csatorna alagút forgalma és a doveri kompok 90 percet késtek.

Egy megdöbbentő videón pedig azt lehetett látni, hogy az Aer Lingus ír légitársaság légcsavaros gépét milyen bravúrral tette le a pilóta az oldalszélben. A repülő körülbelül 30 fokos szögben siklott a pályához képest és láthatóan nehezére esett a leszállás.

Tudósítások szerint a Pia okozta széllökések sebessége meghaladta a 180 km/órát. Ennek nyomán a British Airways légitársaság módosította a menetrendet, járatokat törölt.

A Londonból vidékre utazóknak kevés ideje marad, mert karácsony Szenteste karbantartásra lezárnak két londoni pályaudvart. Később kiderült, hogy a Eustonról induló vonatokat nem azért kellett törölni, mert a szél leszaggatta a vezetékeket – ez nem történt meg – hanem egy vonatban elektromos hiba keletkezett.

A dolgozóikkal csatázó vonatcégek az idén már túl vannak több, a közlekedést megakasztó sztrájkon, de most arra sürgetik őket, hogy hívjanak be extra személyzetet a karácsonyi roham kezelésére. „Nem kenhetik a dolgot az időjárásra, az évnek ebben a szakaszában nem ritka a rossz idő. Millióknak kell utazniuk, hogy rokonaikkal tölthessenek egy kis időt... állítsanak be mentesítő buszokat. Vagy más módon segítsék az embereket, akik csillagászati pénzt fizettek ki a jegyekért” – dohogott egy parlamenti képviselő.

Az autósoknak sem jósolnak sok jót – a hatóságok közölték, hogy 20 százalékkal nagyobb lesz a forgalom pénteken és szombaton, mint egy évvel ezelőtt.

A Franciaországot és Nagy-Britanniát összekötő Csalagút, a Eurotunnel dolgozóinak utolsó pillanatban indult sztrájkja miatt törölték a személyszállító vonatokat és az autókat és kamionokat szállító szerelvényeket is. Ennek nyomán egy időre lezárták a Londonból a Doveri kikötőhöz vezető autópálya egy szakaszát. Csütörtökön késő este azonban újra megnyitották az alagutat.

Egy dologban viszont hasznos volt a vihar: a brit szélerőművek rekordmennyiségű áramot termeltek csütörtökön. Már reggel 28.1 gigawatt áramot állítottak elő, ami lefedte a brit elektromos hálózati igények 56 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×