eur:
392.77
usd:
363.27
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rakétával lövik Izraelt palesztin fegyveresek Gáza városából 2023. október 7-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet reggel óta 2500 rakétát lőtt ki Izrael déli és középső részére a Gázai övezetből, és több tucat fegyverese hatolt be izraeli településekre. Eddig 22 halottról és félezer sebesültről tudni, a fegyveresek izraeli túszokat hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael teljes mozgósítást rendelt el.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Ki Mohamed Deif, az izraeli vérengzést megtervező Hamász-főnök?

Izrael számára Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának vezetője az egyik fő célpont a mostani offenzívában. Deifet tartják a múlt hétvégi vérengzések értelmi szerzőjének és ő az, akit az izraeliek már többször likvidálni akartak, de nem sikerült nekik. Jelentések szerint több rokonát megölték egy szerdai bombázásban.

A világot sokkoló Hamász-mészárlások állítólagos kitervelője néhány órával az Izraelben végrehajtott, szombati vérengzések kezdete után hallatott magáról.

„A népünk elleni folytatódó bűntettek, a megszállás orgiája, a nemzetközi törvények és határozatok tagadása, az amerikai és nyugati támogatás fényében úgy döntöttünk, véget vetünk mindennek. Az ellenségnek tudnia kell, hogy nem élvezheti az életet felelősségre vonás nélkül” – mondta – feltételezések szerint – egy felvételen Mohamed Deif, a Hamász katonai szárnyának állítólagos vezetője, amit néhány órával az Izraelben végrehajtott szombati támadások után adták ki.

Egy Hamász közeli forrás azt mondta a Reutersnek, hogy Deif 2021-ben kezdte tervezni az akciót, azután, hogy az izraeli erők megrohamozták a ramadán idején a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetet és megverték a hívőket. A londoni székhelyű hírügynökség forrása szerint a szombati akcióra Deif, az al-Kasszam Brigádok parancsnoka és Jehja Szinvar, a Hamász politikai vezetője adott parancsot.

A nyilvánosság előtt ritkán mutatkozó és vélhetően a gázai alagutakban rejtőzködő Deifet Izrael eddig már hét alkalommal próbálta likvidálni. A terrorfőnök fedőneve „a vendég” – utalva a gyakorlatra, hogy minden egyes éjszakát egy másik szimpatizáns otthonában tölti, hogy megzavarja az izraeli titkosszolgálatot – jegyezte meg a The Financial Times.

Izrael először 20 éve állt közel ahhoz, hogy megölje egy légicsapásban, amiben elvesztette a feleségét, két gyermekét, a fél szemét, az egyik karját és lábát. „Deif valóságos szent és nagyra becsülik a Hamászon belül, de általában a palesztinok körében is” – nyilatkozta a Reutersnek Mhaimar Abuszada, a gázai Al-Azsar Egyetem politológia professzora. Eddigi legnagyobb műveletével „szinte istenné vált” a fiatalok körében – tette hozzá.

Az FT-nek nyilatkozó palesztin és izraeli források Deifet „eltökéltnek” írták le, akit nem érdekelnek a palesztin belső csatározások. Ehelyett eldöntötte, hogy az erőszak bevetésével örökre megváltoztatja az izraeli–palesztin konfliktust. Ő is azoknak a táborába tartozik, akik árulásnak tartják a 90-es évek végén kötött, oslói izraeli–palesztin egyezményeket.

„Izraelen belül kell szembeszállni az izraeliekkel. Le kell rombolni az álomvilágukat, hogy biztonságban lehetnek megszállt területen”

– idézte szavait egy palesztin harcosból lett politikus, aki a 2000-es évek elején találkozott vele. A források szerint Deif képes alkalmazkodni Izrael technológiai fejlődéséhez.

2021-ben például a Hamász kezdetleges rakétákkal árasztotta el Izrael egét, hogy térdre kényszerítse a zsidó állam Vaskupola néven ismert légvédelmi rendszerét, ami közel járt ahhoz, hogy kifogyjon a lőszerből, mielőtt tűzszünetet kötöttek volna a felek.

A rejtélyes vezető az 1960-as években született Gáza Han Junisz menekülttáborában. A Gázai Egyetemen, ahol fizikát, kémiát és biológiát tanult, egy színjátszócsoport tagja volt, majd az első palesztin intifáda (felkelés) idején több mint egy évre izraeli börtönbe került.

Izrael szerint ő állt a 90-es évek végén végrehajtott öngyilkos merényletek mögött, miután a „Mérnök”-ként ismert bombagyártónál, Jehja Ajjasnál tanult és ő építette ki a Hamász alagútrendszerét is.

Később elkezdett emelkedni a Kasszam Brigádok - a Hamász katonai szárnya - ranglétráján és részt vett a csoport első rakétáinak létrehozásában. Az izraeliek szerint ő a felelős azokért a rakétakampányokért, amik kiprovokálták a Gáza elleni 2009-es, 2011-es, 2014-es, 2021-es és a mostani pusztító izraeli bombázásokat.

A Hamász katonai vezetője videóin rendre elmaszkírozva vagy árnyékként jelenik meg. Források szerint

„Az árnyékban marad”

– mondták róla.

A palesztin média arról számolt be, hogy a Hamász al-Kasszam Brigádok legfőbb katonai parancsnokának, Mohammed Deifnek a testvére, unokaöccse és unokája meghalt egy izraeli légicsapásban, ami apja gázai házát érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×