eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexsels.com

Klímatudós: csak az „ijesztgetős” tanulmányokat lehet publikálni

Egy vezető klímatudós bevallotta: eltorzította kutatási eredményeit, hogy publikálni tudja munkáját egy tekintélyes szaklapban. A kutató szerint több tényező okozza az erdőtüzeket, de most már „elvárt” dolog, hogy kizárólag az éghajlatváltozást kell okként megjelölni.

„Ha nem publikálsz, meghalsz” – körülbelül ez a szabály a tudomány világában, és ehhez még az jön hozzá, hogy „ha nem publikálsz vezető szaklapban, akkor nem vesznek észre” és nem jutsz hozzá a kutatáshoz szükséges pénzhez.

Patrick Brown, a klímaváltozás témájában korántsem a szkeptikusok táborába tartozó tudós azt mondta: kénytelen volt túlhangsúlyozni egyik munkájában az éghajlatváltozásnak a kaliforniai erődtüzek kialakulására gyakorolt hatását, hogy cikke bekerülhessen a tekintélyes Nature nevű szaklapba.

Brown a kaliforniai Berkeley-ben található Breakthrough Institute (Áttörés Intézet) klíma és energia csapatának társigazgatója. Blogjában az alábbi címen publikált egy bejegyzést:

Kihagytam a teljes igazságot, hogy publikálják a klímaváltozási tanulmányomat.

"Bár más tényezők is közrejátszanak az erődtüzekben – például az esetek akár 80 százalékáért felelős szándékos gyújtogatás és a rossz erdőgazdálkodás –, ezeket kihagytam a tudományos cikkből” – írta.

Szerinte a két vezető szaklap, a Nature és a Science nem publikál klímatanulmányokat, ha azok nem követik az elvárt „formulát” és „mainstream narratívát”, ami szerint egyedül a klímaváltozás felelős a környezeti pusztításért. Brown szerint a tudósok néha nem lényegbe vágó adatokat használnak, hogy „sokkoló számokat” produkáljanak. Az ilyen adatok nyomán követelnek drasztikus klímavédelmi lépéseket az aktivisták, és hajtanak fejet előttük egyes esetekben a kormányok.

Az pedig „tabu”, hogy a klímaváltozás hatásait technológiával és az ellenállóképesség javításával ki lehet váltani – tette hozzá.

Érdekes módon Brown panaszát az angol nyelvű médiában szinte kizárólag a konzervatív kiadványok kapták fel, amelyek az utóbbi időben kezdenek egyre többet cikkezni arról, hogy felül kellene vizsgálni a „nettó zéró” kibocsátási célokat.

A Nature, a világ egyik vezető tudományos szaklapja, illetve annak főszerkesztője, Magdalena Skipper vehemensen visszautasította a vádakat.

Skipper szerint Brown „gyenge kutatói gyakorlatról tett tanúbizonyságot és nem tartotta be a szaklap minőségi normáit". Csütörtökön Skipper a BBC esti rádiós híradójában is megszólalt, furcsa mód egyedül, úgy, hogy Brownt nem interjúvolták meg a szerkesztők. A Nature főszerkesztője itt is keményen bírálta a tudóst.

Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közben azt mondta: a növekvő számú klíma- és iparszabályozási intézkedések a populisták karjaiba hajtja az embereket a jövő évi európai parlamenti választások előtt. Az új szabályozásokból fakadó költségeket pontosabban kellene felmérni – mondta a néppárti (EPP) máltai politikus egy interjúban.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×