eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Unsplash.com

Főhet Elon Musk feje: több száz cégnek van saját védjegye a Twitter új nevére

Védjegyjogászok szerint perekre számíthat Elon Musk a Twitter nevének megváltoztatásával. Az új nevet, az X-betűt ugyanis sok cég levédte.

Elon Musk elefántként robbant be a Twitterbe, szó szerint egy porcelán mosdókagylóval a kezében, és most úgy tűnik, lázasan folytatja a mikroblog platform saját képére való formálását. A milliárdos vállalkozó legújabb húzása az volt, hogy a napokban átnevezte a Twittert X-nek.

Lőttek immár a csipogó kék madárkának és a szárnyas fokozatosan eltűnik majd a publikum szeme elől. Ahogy a twittelést, a csipogás szót is majd fel kell váltania valaminek. A Reuters tudósítása alapján Elon Musk nem feltétlenül járt jól az X márkanévvel, ugyanis sok cégnek több száz védjegye van a Twitter új nevére.Az X-et olyan széles körben használják és idézik védjegyekben, hogy pereskedés lehet belőle, és

a korábban Twitter néven ismert cégnek a jövőben gondokat jelenthet az X márka védelme

– jegyezte meg a cikk.

"Száz százalék az esélye, hogy valaki beperli a Twittert emiatt" – mondta Josh Gerben védjegyjogász, aki hozzátette: csaknem 900 olyan aktív amerikai védjegybejegyzést számolt össze, amely már most is az X betűre vonatkozik, több ágazatban is.

A létező védjegyek olyan dolgokat védenek, mint a márkanevek, logók és szlogenek, tulajdonosaik pedig jogsértésre hivatkozhatnak azzal, hogy a más márkajelzés zavart okozhat a fogyasztókban. A jogorvoslatok a pénzbeli kártérítéstől a használat megakadályozásáig terjedhetnek.

A Microsoft például 2003 óta birtokolja az Xbox videojáték-rendszerével kapcsolatos kommunikációhoz kapcsolódó X védjegyet. A Meta Platforms – a Facebook anyacége, amelynek Threads platformja a néhai Twitter új riválisa – egy 2019-ben bejegyzett szövetségi védjegy tulajdonosa, amely egy kék-fehér "X" betűre vonatkozik, többek között a szoftverek és a közösségi média területén.

A védjegyjogász szerint

a Meta és a Microsoft valószínűleg nem perelne, hacsak nem érzi fenyegetve magát, hogy a Twitter X betűje sérti az általuk a saját x-ükre épített márka értékét.

A Meta maga is szellemi tulajdonjogi kérdésekkel szembesült, amikor megváltoztatta a nevét. Tavaly a Metacapital befektetési cég és a MetaX virtuális valósággal foglalkozó cég védjegyjogi keresetet nyújtott be, miközben a cég peren kívüli egyezséget kötött az új, végtelen szimbólummal ellátott logója miatt indított további perben. Ha Musknak sikerül megváltoztatnia a nevet, mások még mindig követelhetik maguknak az "X"-et.

"Tekintettel arra, hogy nehéz egyetlen betűt védeni, különösen egy olyan népszerű betűt, mint az "X", a Twitter védelme valószínűleg az X logóra nagyon hasonló grafikára korlátozódik" – mondta Douglas Masters védjegyjogász. "A logónak nincs sok megkülönböztető jegye, így az oltalom nagyon szűk körű lesz" – mondta.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×