eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Vilnius, Lithuania - February 16 2022: Flag of NATO, European Union and Ukraine waving together in the sky
Nyitókép: Michele Ursi/Getty Images

Úgy tűnik, csalódás lesz a héten induló NATO-csúcs Ukrajnának

Miközben Kijev lelkes szomszédai – a baltiak és Lengyelország – mielőbb a szövetségben akarják látni az országot, egyik legnagyobb szövetségese késlelteti a felvételét. Zelenszkij elnök azt mondta: reméli, hogy konkrét menetrendet kap.

Joe Biden amerikai elnök közölte: Ukrajna felvételét csak azután lehet mérlegelni, hogy véget ért az Oroszország által indított háború.

Az elnök vasárnap indult Európába. A vilniusi NATO-csúcs előtt a hétfői napirendben szerepel egy Nagy-Britannia-i megálló és egy találkozó III. Károly királlyal. A protokoll-eseménynek tűnő megbeszélés ellenére már Biden indulása előtt világos volt, hogy a britek szerint ő fúrta meg Ben Wallace védelmi miniszter NATO-főtitkári esélyeit – azért, mert a britek erősködtek, hogy ki kell képezni az ukrán pilótákat az F–16-os vadászgépek használatára, de erről nem konzultáltak Washingtonnal.

Biden nem csak a brit jelöltet blokkolta, de úgy tűnik – egyelőre – Ukrajna NATO-tagságát is. „Szerintem nem áll készen a tagságra” – mondta a CNN-nek adott interjújában. „Szerintem nincs egyetértés a NATO-n belül, hogy befogadjuk-e Ukrajnát most, egy háború közepén a NATO-családba” – fogalmazott.

Hozzátette még azt is, hogy

korai megmondani és szavazni róla, amikor más feltételeknek is eleget kell tennie (Kijevnek), például a demokratizálódás témakörében.

Biden elmondta: hosszan beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a témáról és megígérte, hogy a Fehér Ház ugyanúgy fegyverrel látja el és garantálja Ukrajna biztonságát, ahogy Izraellel is teszi.

„Szerintem egy racionális útvonalat kell kijelölnünk Ukrajnának, hogy meg tudjon felelni a tagság követelményeinek” – mondta és jelezte, hogy a távolabbi jövőben Ukrajna bizonyosan csatlakozik, mert a NATO a nyitott ajtók politikáját követi.

Fenntartásai vannak Németországnak is az ukránok esetében említett „gyorsított felvételi procedúra” miatt, a briteknek viszont nincsenek.

A korábban konkrét meghívóra számító Zelenszkij ukrán elnök közölte: immár nem számít arra, hogy országa a háború vége előtt beléphetne a szövetségbe, de reméli, hogy „világos jelzést kap” az eheti csúcson, hogy hazáját fel akarják venni.

A heti program szerint Biden még hétfő este indul Vilniusba. Szerdán beszédet mond a helyi egyetemen.

Az elnök felemás kommunikációjára példa, hogy míg nyíltan kimondja: egyelőre nem akarja hogy Ukrajnát felvegyék az Észak-Atlanti Szövetségbe, zöld utat adott a roppant ellentmondásos és több, mint 100 ország által betiltott kazettás bombák ukrajnai exportjának.

Ide tartozik, hogy közben Erdogan török elnök jelezte Bidennek: Törökország szerint Svédország még mindig nem lehet NATO-tag, mert bár történt haladás, zavarja, hogy általa terrorszervezetnek nevezett kurd csoportok szabadon tüntethetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×