eur:
394.64
usd:
365.89
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidencáról, a Downing Street 10-ből 2021. augusztus 18-án. Johnson rendkívüli parlamenti ülést hívott össze, hogy megvitassák az afganisztáni helyzetet. Három nappal korábban a szélsőséges iszlamista tálibok uralma alá került Afganisztán, miután a lázadók harc nélkül behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson egyre jobban megosztja a brit kormánypártot

Brit konzervatív képviselők tajtékzanak az újabb Boris Johnson-botrány miatt, amely a WhatsApp üzenetei és az exkormányfő karanténsértő ügyei miatt robbant ki.

Boris Johnsonra még mindig messiásként tekint a brit Konzervatív Párt egy része, és ezek a tagok arról álmodnak, hogy egyszer visszatér a hatalomba. Más toryknak azonban már elegük van abból, hogy Johnson miatt tartsák a hátukat.

Boris Johnson neve most azért merült fel ismét, mert új állítások hangzottak el további karanténsértő rendezvényeiről. Ezekre a kormányhivatal által a nyilvános Partygate-vizsgálatnak kiadott naptárából következtettek. Egyes hírek szerint

akár tíz ilyen összejövetel is történhetett.

A naplóbejegyzéseket a Johnsont a Covid-vizsgálaton képviselő ügyvédek találták meg és a közalkalmazotti magatartási kódex miatt kénytelenek voltak értesíteni a rendőrséget, mivel az egykori karanténkorlátozások megsértéséről lehetett szó.

Johnson és környezete „teljesen hamisnak” és politikai sárdobálásnak nevezte a történteket. Aztán jött az, hogy Johnson megvált a kormány által kijelölt ügyvédi csapatától. Az ügy miatt dühös konzervatív parlamenti képviselők azt mondták az Independent című lapnak, hogy Rishi Sunak mostani kormányfőnek rendeznie kell a „káros” botrányokat, mert fenyegetik azt a törekvését, hogy helyreállítsa a konzervatívok szavahihetőségét a következő választások előtt.

Egyes vezető toryk „tajtékzanak” a lap szerint, és azt mondták Johnsonról: „olyan, mint egy rossz szag, amely nem akar eltűnni”. Őket az idegesíti, hogy Johnson és a gyorshajtási ügye elmaszatolásával vádolt Suella Braverman belügyminiszter is „visszahúzza a pártot”. (Braverman a gyorshajtáson kapott autósok esetében kötelező tanfolyam privát körben való lebonyolítását kérte – valószínűleg azért, hogy ne üljön egyszerű polgárokkal a kurzuson, ami esetleg kínos helyzetbe hozhatta volna a médiában. A témával kapcsolatos kétértelmű nyilatkozatai azonban azt a benyomást keltették, hogy már megint megúszott valamit és ráadásul fél a választóktól.)

Bár Rishi Sunak alatt némileg csökkent a kormányon lévő konzervatívokra zúdított össztűz és a párt mintha kezdené lefaragni masszív hátrányát

az ellenzéki Munkáspárttal szemben, sok tory képviselő retteg attól, hogy elveszíti mandátumát a következő választásokon. Ezért van az, hogy bármi, ami a pártot besározza, rossz nekik. Johnson közben dühös, amiért kiadták a nyilvános vizsgálatnak a naptárát és lebegteti, hogy bepereli a kormányhivatalt, miközben a nyomozók már a WhatsApp-levelezését is látni akarják.

Az exkormányfőről viszont a tory jobbszárny továbbra is úgy tartja, hogy ő az, akivel győzni tudnának. Ezért összezártak mögötte és Braverman belügyminiszter mögött is, azt hangoztatva, hogy olyan konzervatívokat érnek támadások, akik valamit változtatnának a párton belül. „Vannak az államapparátusban balos hivatalnokok, akik nem akarják, hogy a belügyminiszter megállítsa a csónakos migránsokat” – mondta egy parlamenti képviselő, miközben Nagy-Britanniában rekordszinten áll a nettó migráció.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×