eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Rishi Sunak új brit miniszterelnök beszédet mond a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2022. október 25-én. Rishi Sunakot, brit Konzervatív Párt új vezetőjét III. Károly király hivatalosan megbízta a kormányalakítással ezen a napon.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Rishi Sunak átesett a tűzkeresztségen

Túl van első parlamenti csatáján az új brit kormányfő, aki átalakította a kormányt és újból betiltotta a rétegrepesztéses palagáz-kitermelést.

Egy könnyen beáldozható témával kezdte kormányzását Rishi Sunak: visszaállította a tilalmat az ellentmondásos rétegrepesztéses palagáz- és olajkitermelésre. Bár ez szembemegy a konzervatívok energia-önállóságról és vállalkozásbarátságról vallott nézeteivel, a lépéssel több legyet is üt egy csapásra:

  • választóvonalat húz maga és elődje, Liz Truss közé, aki engedélyezte a kitermelésnek ezt a módját
  • mivel sok választókerületben ellenzik a rétegrepesztést, ezért nem hozza kínos helyzetbe és veszélyezteti az ottani konzervatív képviselők mandátumát
  • pragmatikusan lép a környezet érdekében, miközben radikális, olajellenes aktivisták utakat blokkolnak, műalkotásokat rongálnak és azt ismétlik, hogy az embereket sokkoló akciókkal kell felrázni.
A palagázas „jófej lépésre” szüksége is volt Sunaknak, mert első munkanapján azonnal össztűz zúdult rá.

A munkáspárti és a liberális ellenzék is nekiment, amiért nem hajlandó deklarálni, hogy nem fogja engedni a nyugdíjak értékvesztését. Viszont arra sem volt hajlandó elkötelezni magát, hogy Truss ígéretéhez híven, fokozatosan a bruttó nemzeti össztermék 3%-ra emeli a katonai kiadásokat.

Mindez még csak ízelítő abból, hogy mi jöhet. A konzervatív The Telegraph című napilap szerint a Truss által kinevezett, de helyén hagyott pénzügyminiszter, Jeremy Hunt az összes minisztériumnál 10-15%-os kiadáscsökkentésre készül. Azaz, a brit kormány olyan, brutális intézkedésekkel akarja helyreállítani a Truss-féle gazdasági csomag által előállt piaci bizalomvesztést, ami masszívan népszerűtlen lehet.

Ezt megelőzően Sunak átalakította a kormányt és újraosztotta a tárcák egyharmadát. Nem maradt kommentár nélkül, hogy

visszatért posztjára a keményen migráció-ellenes, és egy hete lemondott Suella Braverman belügyminiszter.

Akkor még azzal indokolta távozását, hogy „súlyos hibát vétett azzal, hogy sebezhető magáncíméről küldött tovább egy bizalmas emailt”. Braverman a párt jobbszárnyának üdvöskéje és a lépéssel Sunak gesztust tett feléjük.

A parlamentben, ahol a miniszterelnöki kérdések órájában kemény megjegyzéseket kapott Sir Keir Starmer munkáspárti vezértől, Sunak azzal magyarázta a visszatérést, hogy „Braverman elismerte és elfogadta a hibáját”. Az ellenzék szerint viszont „annyira gyenge, hogy alkut kellett kötnie”.

Közben Hunt pénzügyminiszter két héttel elhalasztotta a következő költségvetési nyilatkozatot, amelyek a piacok nagyon várnak, hogy tisztán láthassák a Sunak-kormány irányvonalát. Egyelőre nem volt erre heves piaci reakció. Sőt, Sunak – egyelőre – örülhet, mert

kormányra lépése nyomán erősödött a font

és a Truss ténykedése során megdrágult lakáshitelek kamatai, igaz csekély mértékben, de lefelé mozdultak el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×