eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
LONDON, ENGLAND - FEBRUARY 08: Leader of the House of Commons, Jacob Rees-Mogg, leaves 10 Downing Street on February 08, 2022 in London, England. (Photo by Rob Pinney/Getty Images)
Nyitókép: Rob Pinney/Getty Images

Politkai földrengés Londonban: mégis elkezdődhet a palagáz-kitermelés

Újra engedélyezték Nagy-Britanniában a palagáz és palaolaj kitermeléséhez szükséges rétegrepesztést. Az Egyesült Államok energiaexportőr szerepét megalapozó technológiát a földrengések miatti aggodalom nyomán tiltották be korábban az Egyesült Királyságban. A brit energiaügyi miniszter szerint aki tilalmat akar, azt a Kreml fizeti.

A tömeges tiltakozások nyomán a briteknél 2019-ben moratóriumot hirdettek a földmozgásokat okozó úgynevezett hidraulikus töréses vagy rétegrepesztéses technológiára, amivel felszínre lehet hozni a palagázt és -olajat. Oroszország Ukrajna elleni háborúja, illetve a Moszkva-ellenes szankciók azonban az orosz energiahordozóktól való elfordulásra késztetik Európát, ami kihat az EU-ból kilépett britekre is.

Jött Lizz Truss új kormánya, amely meghirdette az energiafüggetlenség politikáját és ennek szellemében feloldotta a rétegrepesztési moratóriumot.

A Brit Geológiai Felmérőcsoport nevű szervezet új tudományos tanulmánya szerint viszont még mindig nem világosak a technológia hatásai. 2019-ben, a Cuadrilla gázkitermelő cég palagáz és -olaj kitermelőhelyén, a Lancashire grófságban

több mint 120 földmozgást regisztráltak, bár ezek gyengék voltak

– írta a BBC.

A kutatók szerint nehéz előrejelezni a rétegrepesztés okozta nagyobb földrengéseket. A technika alkalmazása során vizet pumpálnak a palakőzetbe, amely elmozgatja a már korábban sérült vagy repedt kőzetrétegeket. Ez a mozgás válthat ki földrengést.

A kutatók szerint a kitermelés leállása miatt nem tudják feltárni az összes ilyen „hibát” a kőzetben, amely akár 3-as erősségű földrengéshez vezethet. Az ilyen esetektől való félelem késztette a helyi lakosok egy részét, aktivistákat és parlamenti képviselőket, hogy harcba induljanak a rétegrepesztés leállításáért.

Csütörtökön heves vita robbant ki a brit parlamentben Jacob Rees-Mogg energetikai miniszter és Ed Miliband volt munkáspárti vezér, jelenlegi környezetvédelmi árnyékminiszter között. Előbbi azt mondta: fontos minden, Nagy-Britanniában fellelhető energiaforrást kiaknázni, mintsem hogy importálják. Míg Miliband szerint a saját palagáz nem csökkenti majd az energiaszámlákat.

A miniszterbe, aki a helyi építési szabályok megkerülésével indíthatja meg a kitermelést, saját, konzervatív párttársai is belekötöttek a parlamentben. Ő erre azt mondta, hogy

„hisztériáznak”, nincs tudományos képzettségük és hogy a palakitermelés ellenzőit a Kreml pénzeli.

A „lázadó” képviselőket viszont az zavarja, hogy Liz Truss miniszterelnök nyári választási kampánya során azt ígérte, hogy csak helyi egyetértés mellett újítanák fel a rétegrepesztést. Most viszont úgy tűnik, a brit kormány „nemzeti fontosságú kitermelési projektekké” nyilváníthatja a palagáz-lelőhelyeket, amivel ki lehetne kerülni a szokásos építési engedélyeztetést.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×