eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Jelentősen megváltozott a lvivi magyarok élete a háború óta

A Lembergi Magyar Kulturális Szövetség aktív kulturális, oktatási és érdekvédelmi tevékenységet folytatott a háború kirobbanásáig. Az elmúlt fél év bizonytalansággal átitatott napjai viszont a szövetség életét is jelentősen átalakították. Szarvas Gábort, a szövetség elnökét kérdeztük a jelenlegi helyzetről.

A Lembergi Magyar Kulturális Szövetség (LMKSZ) 2019-ben méltatta megalakulásának 30. évfordulóját. Szarvas Gábor 2003-ban vette át a nyugat-ukrajnai városban működő egyesület vezetését. A magyar érdekvédelmi szervezet korábban soha nem tapasztalt nehézségekkel néz most szembe, megfogyatkozva próbálják összefogni és támogatni az ottmaradt maroknyi magyarságot.

Szarvas Gábor az InfoRádiónak elmondta, a több mint fél éve tartó orosz megszállás teljesen megváltoztatta az életét, a háború kirobbanását követően egy időre teljesen felfüggesztették a szövetség tevékenységét is, és inkább a menekültek megsegítésére koncentráltak.

„A szövetség munkája is leállt egy időre, az első hetekben nem is tudtuk mi lesz… azokban a napokban a várost elborították a menekültek, rengeteg érkeztek keletről – fogalmazott az LMKSZ elnöke. – Annak érdekében, hogy hasznosítsuk magunkat és kevesebbet bújjuk a tévét és a híreket, valamilyen elfoglaltságot kellett találnunk. Sokan önkénteskedésbe kezdtek, köztük én is. A harmadik-negyedik naptól kezdve, gyakorlatilag két hónapon keresztül, a családtagjaimmal és barátaimmal, illetve a szövetség tagjaival segítettük a menekülteket. Így vészeltük át a pánikhangulatot.

A közös tevékenység mindig bizalmat önt az emberekre, és sokkal könnyebb átvészelni ezeket a nehéz híreket, a nehéz időket.”

A Lembergi Magyar Kulturális Szövetség elnöke a menekülthelyzet kapcsán megjegyezte, az elmúlt hónapokban már rendeződött a helyzet. Mint mondta, csak a legelején volt a pánik miatt nehéz a helyzet, óriási tömegek voltak az állomásokon, de aztán egy-két hónapon belül leapadt a tömeg. Most már egyáltalán nincsenek menekültek, ha mégis, nagyon kevesen. „Csodálkozom rajta, hogy Kijev és Budapest közötti vonat csak két hálóvagonnal közlekedik, abból is az egyiket Lembergben csatolják hozzá” – jegyezte meg.

Többen már visszatértek Lembergbe, de nagyon sokan végleg elhagyták Ukrajnát, véli Szarvas Gábor. Az elvándorlás a magyar szövetséget is negatívan érinti. A Lembergi Magyar Kulturális Szövetség elnöke a végsőkig kitart, de mint mondja, a folyamatosan romló gazdasági helyzet miatt

előállhat olyan szituáció, amikor már egyszerűen lehetetlen lesz ottmaradni.

„Mindnyájunkra nagyon nehéz idők várnak, elsősorban Ukrajnára. Valószínűleg a több millió menekült egy része már nem tér vissza. Rengetegen pusztulnak el a háborúban, fiatal férfiak is, akikre nagy szükség lenne az ország újjáépítése során. Ez ugyanúgy vonatkozik a lembergi magyar szövetségre is, tagjaink száma valószínűleg megcsappan. Azok, akik elérték a nyugdíjas kort, már nem valószínű, hogy visszatérnek, bár azért bízom benne, hogy nem így lesz – jegyezte meg Szarvas Gábor. – Én amíg tudok, maradok, amíg a helyzet megengedi. Szinte nem is tudom, mihez kezdenék, ha történetesen úgy alakulna, hogy át kellene költöznöm Magyarországra. Viszont előállhat ilyen helyzet. Nincs garancia arra, hogy a háború ott reked a keleti megyékben. Sajnos egyre drágul minden, ezzel szemben se a nyugdíjak, se semmilyen más jövedelem nem növekszik. Előállhat egy olyan kényszerhelyzet, amikor már lehetetlen ittmaradni.”

Az elnök az InfoRádiónak elmondta, a szövetség életébe fokozatosan visszatérnek a kulturális programok, nemrég például államalapító Szent István királyunkra emlékeztek, de a vasárnapi iskola működését is fenntartják. Az egyesület az év elején több mint 150 tagot számlált, viszont azt, hogy közülük most hányan tartózkodnak Lembergben, nem tudják pontosan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×