eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A brit Konzervatív Párt vezetői tisztségére pályázó Liz Truss külügyminiszter beszél a párt utolsó vezetőválasztási összejövetelén a londoni Wembley Arénában 2022. augusztus 31-én. Truss Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel verseng a párt vezetéséért. A leendő pártvezető az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke lesz, miután Boris Johnson kormányfő július 7-én bejelentette távozását a párt éléről. A vezetőválasztás eredményét szeptember 5-én jelentik be.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Száguldós autópálya-ígéret és adórealizmus: finisben a toryk vezérválasztása

Megtartották a brit konzervatív pártvezér választás két utolsó jelöltjének kampányeseményét, amin ismét folyt az ígérgetés az energiaszámlák kapcsán.

A britek a nehezen fordítható „hustings” szóval jelölik azokat a rendezvényeket, amik megelőzik a kormányzó Konzervatív Párt tagjainak végső döntését az új pártvezér és így miniszterelnök személyéről. A középkori vásári szónoklatok történelmi örökségére épülő események jelentős amerikai mázt kaptak, a két utolsó jelölt, Liz Truss külügyminiszter és Rishi Sunak expénzügyminiszter is a Wembley Stadionban összegyűlt nézők ujjongása és az őket kísérő fénycsóvák látványában vonult be.

A pódiumon, amin körbe járkálva beszéltek az őket négy oldalról körülvevő nézőkhöz, már nem volt gorombáskodás. Olyan volt az érzés, hogy a konzervatívoknak most már össze kell zárniuk. Ezt jól is teszik, mivel egy közvélemény-kutatás szerint a brit polgárok többsége azt szeretné, ha az új vezető heteken belül kiírná az új választásokat és azon mérettetné meg magát.

A vesztésre álló Sunak – mosolygós magabiztosságot sugározva – „fantasztikus külügyminiszternek” nevezte ellenfelét, akiről viszont ő és sok közgazdász úgy tartja,

valami tündérmeséből vette adócsökkentős gazdasági programját,

ami nem vázolja fel a súlyos infláció által megkövetelt súlyos döntéseket.

A fagyos mosolyú Truss nem nagyon viszonozta ellenfele nagyvonalúságát, és elmaradt az esemény végére beígért baráti kézfogás is. Viszont baráti üzenettel szolgált a klímapolitikai jó pontokat kereső helyi önkormányzatok által szorongatott autósoknak: mérlegelné, hogy az autópályákon eltöröljék a sebességhatárt. Azt is megerősítette, az idősebb Bush néhai amerikai elnök szlogenjét idézve:

„nézd a szám, nem lesznek új adók”

– miközben Sunak büszke arra, hogy extraprofitadóval sújtotta a válság idején gazdagodó energiacégeket.

Truss azt is kizárta, amit Európában lebegtetnek, hogy az orosz gáz eltűnésével energiaadagolás vagy „fejadagok” jönnének. Ezt a magát realistának tartó Sunak nem volt hajlandó elutasítani, bár lehet, hogy ezzel fűrészelte tovább maga alatt az ágat. A londoni eseményen az expénzügyminiszter – a közönség reakciójából ítélve – nagyon jól teljesített, de a közvélemény-kutatók, kommentátorok és bukmékerek szerint a kozmopolita londoni toryknál erősebbek a vidékiek, ők pedig Truss-hívők.

A brit tory párttagok péntek este ötig adhatják le voksukat, és a jövő hétfőn hirdetik ki a győztest, így a lemondott Boris Johnson helyébe lépő új brit miniszterelnök személyét

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×